Un nou titlu în colecţia Caietele Pio Romeno

Un nou titlu în colecţia Caietele Pio Romeno

Preot AstaziSemnalăm apariţia volumului 6 din colecţia Caietele Pio Romeno, sub numele Preot Astăzi. Cartea cuprinde exerciţiile spirituale expuse de către P. Mihaly Szentmartoni, studentilor Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, în Anul Preoţiei. P. Szentmartoni este decanul Institutului de Spiritualitate al Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma şi în acelaşi timp un îndrăgit predicator de exerciţii spirituale. Colegiu Pontifical Pio Romeno este locul de formare la Roma a seminariştilor greco-catolici români.

Prefaţată de PS Claudiu Lucian POP, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, cartea este împărţită în 10 părţi, premisele Exerciţiilor spirituale şi şapte meditaţii asupra preoţiei. La acestea se adaugă rugăciunea de dăruire a Sfântului Ignaţiu de Loyola.

Meditaţiile adunate în acest volum sunt cuvinte de iubire, admiraţie şi încurajare pentru misiunea preoţilor. Părintele Mihaly Szentmartoni prezintă într-o manieră atrăgătoare o serie de alese şi profunde meditaţii, presărate cu exemple marcante. Reţinem că dragostea nemărginită a Domnului este şi rămâne singurul izvor al chemării la preoţie şi la viaţa consacrată în general. Ea aşteaptă răspunsul curajos şi iubitor din partea omului.

„Cerul este deschis. Dar, pentru ca el să rămână deschis, trebuie să ne aducem şi noi contribuţia. Drumurile spre Dumnezeu pot rămâne greu de străbătut, dacă nimeni nu le netezeşte. Noi suntem cei care ţinem curate căile spre Dumnezeu prin slujba, mărturia, rugăciunea şi iertarea noastră. Mereu trebuie să ne analizăm vocaţia, ca fiind o misiune apostolică, o slujire pentru mântuirea altora”.

Alegând pe Sf. Pavel ca model pentru slujirea preoţilor citim că „Misterul măreţiei Sfântului Pavel era faptul că era un om îndrăgostit de Isus. Fiecare creştin, dar mai ales fiecare preot, trebuie să fie la fel”.

Cartea a apărut la editura Surorilor Lauretane din Baia Mare.

 

P. Gabriel Buboi
Rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno