Sfânta Liturghie la Radio Vatican

Radio Vatican

Radio Vatican

Din capela postului de Radio Vatican se transmite Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pentru credincioşii români. Participă un grup de seminarişti de la Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma.

De atâtea ori am avut ocazia să ascultăm acest anunţ înaintea Sfintei Liturghii de la Radio Vatican: nu doar ca simpli ascultători ai postului de radio, cât mai ales ca participanţi la Sfânta Taină a Euharistiei. Printre activităţile pastorale ale Colegiului Pio Romeno se numără şi aceea de a pregăti Liturghia duminicală în ritul bizantin transmisă de la Radio Vatican între orele 9,10-10,20, ora României.

Pentru aceasta studenţii teologi de la Colegiu, împărţiţi în două grupe au ocazia să dea răspunsurile la Liturghie, după cum se cântă la Catedrala din Blaj, cântări-etalon pentru Biserica Română Unită.

Inaugurat în 1931, în timpul pontificatului Papei Pius al XI-lea, postul de Radio Vatican a avut menirea de a transmite celebrările din Vatican, dar mai ales de a face auzită pe calea undelor vocea Papei, după cum spunea în discursul său de la inaugurare Guglielmo Marconi:

Cu ajutorul lui Dumnezeu, care pune la îndemâna omului atâtea puteri tăinuite de-ale naturii, am putut pregăti acest instrument care va aduce credincioşilor din întreaga lume, mângâierea de a asculta glasul Sfântului Părinte Papa.

Odată cu instaurarea regimurilor totalitare în Europa de Est, postul de Radio Vatican a însemnat o licărire de speranţă şi un îndemn la statornicie în credinţă. Credincioşii greco-catolici din ţara noastră au avut astfel ocazia să asculte în fiecare duminică Sfânta Liturghie în limba română. În prezent, pe lângă aspectul pastoral al liturghiei transmise pe calea undelor, Colegiul Pio Romeno isi are menirea de a promova in inima catolicismului tradiţia ritului bizantin român, alături de celelalte Biserici Orientale Catolice.