Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Isuse Hristoase, Dumnezeul nostru, îndură-Te de noi. Amin!
Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le. de 3 ori
Stih: Să se scoale Dumnezeu şi să se risipească duşmanii lui şi să fugă de la faţa lui, cei ce-1 urăsc pe el. (Ps 67,1)
Hristos a înviat din morţi…,
Stih: Precum se risipeşte fumul să se risipească, precum se topeşte ceara de faţa focului. (Ps 67,2a)
Hristos a înviat din morţi….
Stih: Aşa să piară păcătoşii de la faţa lui Dumnezeu iar drepţii să se veselescă. (Ps 67,2b.3a)
Hristos a înviat din morţi….
Stih: Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim într-însa. (Ps 117,24)
Hristos a înviat din morţi….
Mărire Tatălui şi Fiului şi Sfântului Spirit. Şi acum şi pururi şi în vecii vecilor. Amin.
Hristos a înviat din morţi….
Rugăciune
Din zori aleargă sufletul nostru la tine, Dumnezeule, pentru că lumină sunt poruncile tale; învaţă-ne pe noi, Dumnezeule, dreptatea ta, poruncile tale, şi îndreptările tale; luminează ochii minţii noastre, ca să nu adormim vreodată în păcate spre moarte; risipeşte toată negura de pe inimile noastre; dăruieşte-ne nouă soarele dreptăţii, şi nevătămată păzeşte viaţa noastră, cu pecetea sfântului tău Spirit; îndreptează paşii noştri în calea păcii; dă-ne, să vedem zorile zilei şi ziua întru bucurie, ca să-ţi înălţăm rugăciunile de dimineaţa. – Că a ta este stăpânirea, şi a ta este împărăţia, şi puterea, şi mărirea, a Tatălui, şi a Fiului, şi a Sfântului Spirit, acum, şi pururi, şi în vecii vecilor. Amin.
Cântarea I. Glasul I
Ziua învierii, să ne luminăm, popoare! Paştile Domnului, Paştile! căci din moarte la viaţă, şi de pe pământ la cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântare de învingere.
Cântarea III.
Veniţi să bem băutură nouă făcătoare de minuni: nu din piatră seacă, ci din izvorul nestricăciunii, din Hristos cel ce a izvorât din mormânt, întru care ne întărim.
Sedelnele
Glasul al II-lea:
Podobie: Cele de sus căutând …
Miresme aducând femeile cu căldură la mormânt, Mântuitorule, se bucurau cu sufletele de strălucirea îngerului şi Te vesteau pe Tine Dumnezeu a toate şi discipolilor ziceau: cu adevărat a înviat din mormânt Viaţa tuturor!
Mărire … Şi acum … , acelaşi glas:
Ceata discipolilor Tăi, împreună cu femeile purtătoare de mir, se bucură într-un glas că sărbătoare de obşte împreună cu dânsele serbează, întru mărirea şi onoarea Învierii Tale. Şi printr-înşii şi noi Îţi spunem Ţie: Iubitorule de oameni, dă poporului Tău mare milă!
Cântarea IV.
La dumnezeiasca strajă, de Dumnezeu grăitorul Avacum să stea împreună cu noi, şi să arate pe îngerul cel purtător de lumină, care a grăit luminat: astăzi este mântuirea lumii; că a înviat Hristos, ca un atotputernic.
Cântarea V.
Să alergăm dis-de-dimineaţă, şi în loc de mir, cântare să-i aducem Stăpânului, şi să vedem pe Hristos, Soarele dreptăţii, tuturor viaţă răsărind.
Cântarea VI.
Coborâtu-te-ai întru cele mai de jos ale pământului, şi ai sfărâmat încuietorile cele veşnice, care-i ţineau pe cei legaţi, Hristoase, şi a treia zi, precum Iona din chit, ai înviat din mormânt.
Condacul Paştilor
De Te-ai şi coborât în mormânt, Cel care eşti fără de moarte, dar puterea iadului ai zdrobit şi ai înviat ca un biruitor, Hristoase Dumnezeule, zicând femeilor purtătoare de mir: bucuraţi-vă! Şi apostolilor Tăi pace dăruindu-le Cel care dai celor căzuţi ridicare.
Icosul
Pe Soarele cel mai înainte de soare, care a apus oarecând în mormânt L-au întâmpinat, către dimineaţă, căutându-L ca pe o zi, femeile purtătoare de mir, şi una către alta ziceau: o, prietenelor! Veniţi să ungem cu, miresme Trupul cel de viaţă purtător şi îngropat, Trupul care L-a înviat pe Adam cel căzut, Care zace în mormânt. Să mergem, să ne grăbim ca şi Magii, să ne închinăm şi să-i aducem miruri, în loc de daruri, Celui ce nu în scutece, ci în giulgiu a fost înfăşurat; să plângem şi să spunem: o, Stăpâne, ridică-Te! Cel ce dai celor căzuţi ridicare.
Apoi :
Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm sfântului Domn, lui Isus unuia celui fără de păcat. Crucii tale ne închinăm, Hristoase, şi sfântă învierea ta o lăudăm şi o preamărim. Că tu eşti Dumnezeul nostru: afară de tine pe altul nu ştim, numele tău numim. Veniţi toţi credincioşii, să ne închinăm sfintei Învierii lui Hristos; că iată a venit, prin Cruce, bucurie în toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm învierea lui: că răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a stricat.
A înviat Isus, precum a zis mai înainte, dăruindu-ne viaţă veşnică şi mare îndurare.
Cântarea VII.
Cel ce a mântuit pe tineri din cuptor, făcându-se om, pătimeşte ca un muritor, şi prin patimă, pe cel muritor îl îmbracă în podoaba nestricăciunii: cel ce unul este binecuvântat, Dumnezeul părinţilor, şi preamărit.
Cântarea VIII.
Această aleasă şi sfântă zi, una a Sâmbetelor, împărăteasa şi doamna, a solemnităţilor solemnitate este şi sărbătoare a sărbătorilor: întru care binecuvântăm pe Hristos în veci.
Cântarea IX.
Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime: că mărirea Domnului peste tine a strălucit. Saltă acum şi te bucură, Sioane! Iar tu, curată Născătoare de Dumnezeu, veseleşte-te, întru învierea Fiului tău.
Luminătoarea,
Paştilor
Cu trupul adormind, ca un muritor, Împărate şi Doamne, a treia zi ai înviat, pe Adam din stricăciune ridicându-l şi moartea pierzând-o, Paştile nestricăciunii, lumii de mântuire.
Laudele
Psalmul 148
vv. 13-14
Să laude numele Domnului, că numai numele Lui s-a înălţat. Lauda Lui pe pământ şi în cer. Şi va înălţa puterea poporului Său. Cântare tuturor cuvioşilor Lui, fiilor lui Israel, poporului care se apropie de El.
Apoi :
Stihiri glasul al VIII-lea
Părinte de Dumnezeu înţelepţite Arsenie, de valul lumesc deosebindu-te, la înălţimea cea mai presus de lume te-ai urcat, singurul izvor al bunătăţilor dorindu-l, la singură dorirea cea adevărată ai ajuns. Cu ale cărei străluciri, fericite, luminat fiind, din negura păcatelor cu rugăciunile tale, scoate-ne pe noi.
Atotputernice Doamne, mărire Ţie.
Mărire…: a sfântului apostol Ioan, glasul al VIII-lea.
Evanghelistule Ioane, cel ce eşti întocmai cu îngerii, iubitorule de feciorie, de Dumnezeu cuvântătorule, cel de Dumnezeu învăţat, cu dreapta credinţă lumii preacurata coastă şi sângele şi apa ce au curs le-ai predicat, întru care viaţa veşnică dobândind sufletelor noastre.
Şi acum…: glasul al V-lea
Ziua învierii! Şi să ne luminăm cu prăznuirea, şi unul pe altul să ne îmbrăţişăm. Să zicem: fraţilor; şi celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru înviere. Şi aşa să strigăm: Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le.
Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le. de 3 ori
Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Isuse Hristoase, Dumnezeul nostru, îndură-Te de noi. Amin!