Rugăciunea Angelus a Sfântului Părinte 12 octombrie 2014

În cadrul rugăciunii Angelus de astăzi din Piața Sfântul Petru din Roma, Sfântul Părinte Papa Francisc a oferit o meditație asupra Evangheliei duminicii din ritul latin, despre parabola invitaților la nuntă (Mt 22, 1-4).

Bunătatea lui Dumnezeu este nemărginită și nu discriminează pe nimeni: ea oferă mântuirea tututor, fără nici o distincție. Caracteristicile acestei bunătăți a lui Dumnezeu, a subliniat Papa, sunt gratuitatea, mărinimia și universalitatea. Și apoi, asemeni regelui din Evanghelie, Dumnezeu nu întrerupe niciodată planul său de mântuire, chiar dacă unii din cei chemați îi întorc spatele.

În fața refuzului invitaților celor dintâi, a continuat Sfântul Părinte, regele nu se descurajează, nu anulează sărbătoarea, ci repropune invitația, extinzându-o. El își trimite slujitorii în piețe și la intersecțiile străzilor pentru a-i chema pe toți pe care îi întâlnesc. Avem de-a face cu oameni simpli, săraci, abandonați și lipsiți, buni și răi. Toți sunt invitați, fără nici o distincție.

Oricăruia dintre noi ne este dată posibilitatea de a răspunde la invitația lui Dumnezeu, iar nimeni nu are dreptul să se simtă privilegiat sau să revendice un drept exclusiv. Suntem chemați cu toții să nu reducem Împărăția lui Dumnezeu la granițele „bisericuțelor” noastre… Acest lucru este unul nefolositor! Suntem chemați toți ca să lărgim Biserica la dimensiunile Împărăției lui Dumnezeu. Cu o singură condiție: să îmbrăcăm haina de nuntă, adică să mărturisim iubirea concretă față de Dumnezeu și față de aproapele.

 

Sursa: news.va