Rugăciunea Angelus a Sfântului Părinte- 09 martie 2014

Timpul Postului Mare reprezintă o ocazie potrivită pentru a păşi pe drumul convertirii, a spus Sfântul Părinte Papa Francisc la Rugăciunea Angelus de astăzi, din Piaţa Sfântul Petru. În această primă duminică a Postului Mare, a făcut o invitaţie tuturor de a renunţa la Satana, la operele şi la seducţile sale, apărând întotdeauna Cuvântul lui Dumnezeu.

De asemenea, inspirat din Evanghelia duminicii din ritul latin care prezintă episodul celor trei ispitiri ale lui Isus, Papa subliniază faptul că ispititorul încearcă să-L desprindă pe Isus de la calea Crucii, şi să-L facă să aleagă o cale mai uşoară, de succes şi de putere, prin intermediul “falselor speranţe mesianice”: bunăstarea economică, indicată de capacitatea de a transforma pietrele în pâine; stilul spectaculos şi miraculos, cu ideea de a se arunca de pe templul din Ierusalim şi a se lăsa salvat de îngeri; şi, în final, comanda puterii şi a stăpânirii, în schimbul uni act de adoraţie faţă de Satana.

Isus respinge cu hotărâre toate aceste ispite şi reafirmă voinţa fermă de a urma calea stabilită de Tatăl, fără nici un compromis cu păcatul şi cu logica lumii. Isus nu intră în dialog cu Satana, ştiind că nu se poate dialoga cu el pentru că este foarte iscusit. Isus alege să se retragă în Cuvântul lui Dumnezeu şi să răspundă cu puterea acestui Cuvânt. Să ne amintim şi noi de acest lucru atunci când suntem ispitiţi şi să ne lăsăm întotdeauna apăraţi de Cuvântul lui Dumnezeu.