Rugăciunea Angelus a Sfântului Părinte -03 noiembrie 2013

“Nu există păcat sau crimă care să poată şterge din memoria şi din inima lui Dumnezeu pe unul dintre fiii Săi”, a afirmat Sfântul Părinte Papa Francisc la Rugăciunea Angelus de astăzi, din Piaţa Sfântul Petru. Papa a reflectat asupra întâlnirii dintre Isus şi vameşul Zaheu (Lc 19, 1-10), Evanghelia Duminicii în ritul latin, reafirmând că Dumnezeu aşteaptă întotdeauna pentru a vedea renăscută în inimile păcătoşilor “dorinţa de întoarcere acasă”.

Zaheu, a spus Sfântul Părinte “este una din oile rătăcite, este dispreţuit şi excomunicat pentru că este vameş, prieten cu nesuferiţii ocupanţi romani, hoţ şi exploatator”. I se interzice să se apropie de Isus din cauza faimei sale negative, el nu se dă bătut şi se urcă într-un copac pentru a-l vedea pe Isus. Acest gest, chiar dacă este puţin ridicol, exprimă actul interior al omului care caută să se înalţe deasupra mulţimii pentru a avea contact cu Isus.

Isus, când ajunge lângă acel copac îl cheamă pe nume: “Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân” (Lc 19, 5). Acel om mic de statură, respins de toţi şi departe de Isus, este ca şi pierdut în anonimat; dar Isus îl cheamă, iar acel nume, Zaheu, în limba acelor vremi, are o frumoasă semnificaţie, plină de aluzii: Zaheu înseamnă “Dumnezeu îşi aduce aminte”. Din momentul în care Isus a intrat în casa lui Zaheu, în viaţa şi în casa acestuia a intrat bucuria.

“Nu există profesiune sau condiţie socială, nu există păcat sau crimă care să poată şterge din memoria şi din inima lui Dumnezeu pe unul dintre fiii Săi”.

Şi astăzi, a spus Sfântul Părinte, să ne lăsăm asemenea lui Zaheu “chemaţi pe nume de către Isus”. Să ascultăm şi noi glasul care ne spune: “Astăzi trebuie să mă opresc în casa ta, în viaţa ta şi în inima ta.

 

Sursa: news.va