Reculegeri spirituale pentru studenții Colegiului Pontifical Pio Romeno

Există o tradiţie ca în fiecare an, în perioada Postului Crăciunului, să se ţină reculegeri spirituale pentru studenţii ce locuiesc în colegiul Pio Romeno.

În perioada 18-19 noiembrie, a.c. comunitatea Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, a parcurs un itinerar de formare spirituală și de reculegere pentru pregătirea Marelui Praznic al Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos.

Reculegerile spirituale s-au desfășurat la Mănăstirea Montefiolo a surorilor benedictine, aflată la aproximativ 60 de km de Roma, în nordul regiunii Lazio.

La invitaţia rvs. pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno”, reculegerile spirituale din acest an au fost conduse de Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a BRU.

În cele două zile de reculegere, P.S. Claudiu Pop a construit reflecțiile spirituale pe Cuvântul lui Dumnezeu din evangheliile ce se citesc în duminicile din Postul Crăciunului. A vorbit despre această perioadă de pregătire pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului, ca un drum personal pe care noi îl parcurgem, un drum al eliberării de păcat, drum care îl facem urmând voia Lui.

P.S. Claudiu a vorbit despre bogăţie, făcând referire evanghelia ce se citeşte în Duminica a 26 după Rusalii, prima din perioada Postului Crăciunului, la bogatul căruia i-a rodit țarina. În continuare, a doua evenghelie ce se citeşte în acest post, este legată tot de tema bogăţiei (tânărul bogat). „Știm că toate lucrurile sunt bune, ne spune Sfânta Scriptură, doar că noi le dăm un sens greşit. Bucuria e mereu semn al prezenţei lui Dumnezeu. Nu facem niciun lucru pentru a fi mântuiți. Tot ce facem, ce e adevărat sau bun în viaţa noastră, rugăciunile, operele de milă şi alte lucruri, sunt numai efectul mântuirii noastre. Acestea le facem pentru că suntem deja fii lui Dumnezeu şi am fost mântuiţi de El. Padre Pio spunea că după învierea lui Isus, diavolul e ca un câine legat care nu poate avansa mai mult, în schimb, suntem liberi să alegem dacă îl urmăm sau nu. El este limitat în acţiuni asupra noastră şi depinde de libertatea noastră, de cât de mult îi permitem să ne domine”, a spus P.S. Claudiu în meditaţia de sâmbătă.

În cadrul Sfintei Liturghii de a doua zi, pontificată de P.S. Claudiu, în cuvântul său de învăţătură a vorbit despre Evanghelia duminicii, care a fost prinsă în planul acestor reculegeri spirituale.

„De regulă ne gândim că întâlnirea noastră cu Dumnezeu şi viaţa noastră spirituală va fi în viitor dar foarte rar ne gândim că acum în acest moment Dumnezeu este cu noi. Viitorul nu există încă, singurul moment pe care Dumnezeu ni-l oferă în dar pentru a-L putea întâlni este acum în prezent. Trebuie să valorificăm acest prezent pregătindu-ne viitorul. Viitorul pentru noi poate fi viată veşnică”, a afirmat Prea Sfinţia Sa.

„Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut!” Ps 103, 25.

„Trebuie să descoperim sensul acestor minunații ce ne înconjoară în viaţa de toate zilele, căci Dumnezeu le a creat pentru noi. Să experimentăm mereu iubirea Lui!” a încheiat P.S. Claudiu.

Aceste zile de reculegere reprezintă un timp bogat de rugăciune şi de reflexie.

Raimondo-Mario Rupp