Misterul Întrupării – pregătire spirituală pentru Nașterea Domnului

Misterul Întrupării – pregătire spirituală pentru Nașterea Domnului

În seara zilei de 7 decembrie 2016, la Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma, a avut loc o pregătire spirituală, o aprofundare a misterului Întrupării Mântuitorului. Părintele profesor Renzo Lavatori, colaborator și prieten apropiat al Colegiului, a onorat invitația de a ține o meditație studenților, mărturisind bucuria pe care o trăiește la fiecare prezență în mijlocul comunității de pe Gianicolo.

Pornind de la Prologul Evangheliei după Ioan, părintele profesor a introdus tematica Nașterii Domnului, evidențiind importanța intrării lui Isus în istoria umană. Unirea umanului cu divinul în Isus, definitivă și eternă, este îmbrățișarea a două lumi diametral opuse, care se contopesc în iubire. Protagoniștii celei mai frumoase iubiri care există sunt Dumnezeu și creatura umană.

Creatorul caută creatura Sa mereu, începând cu momentul căutării lui Adam în Rai și actualizând acea căutare în viața fiecăruia dintre noi, prin chemarea perpetuă la sfințenie.

Sfințenia desăvârșită a Fecioarei Maria, era imperios necesară, pentru că altfel, Întruparea Cuvântului ar fi fost metafizic imposibilă. Această venire a lui Cristos în umanitate, poate fi văzută în trei momente istorice expirmate în trei expresii similare: 1. Dumnezeu cu noi (Întruparea Fiului); 2. Dumnezeu în noi (prezență realizată prin intermediul Sfintelor Sacramente și prin sacramentalitatea Bisericii); 3. Noi în Dumnezeu (prezență care se va realiza la Judecata de Apoi).

Suntem chemați să trăim Nașterea Domnului în adevăratul spirit al sărbătorilor de iarnă: avându-L în centru pe Cuvântul Întrupat, centralitate care învinge provocările seculare ale societății contemporane.

La finalul meditației, într-o atmosferă de sărbătoare, studenții Colegiului au cântat împreună cu toți cei prezenți câteva colinde, amintind profunditatea versurilor tradiționale, dar și importanța tradițiilor benefice sufletului.

Ioan – Ștefan Dumitraș

Foto: Liviu Ursu