Liturghie arhierească în Parohia „Sf. Apostol Ioan” din Perugia

Duminică, 6 Martie 2022, Preasfinția Sa Crișan Cristian, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, însoțit de comunitatea Colegiului Pontifical Pio Romeno, a celebrat o Dumnezeiască Liturghie Arhierească împreună cu Eminența Sa Cardinalul Gualtiero Basetti, președintele Conferinței Episcopale Italiene și Arhiepiscop de Perugia, în parohia personală „Sfântul Apostol Ioan” din același oraș, înființată la data de . 12 noiembrie 2021. Comunitatea credincioșilor greco-catolici din această zonă este păstorită de părintele Gheorghe Lucian Cordiș. Este cea de-a treia parohie personală din Italia, alături de cele din Bologna și Livorno.
La frumosul eveniment a participat un sobor de preoți greco-catolici și romano-catolici, celebrarea fiind animată de studenții Colegiului. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Cristian a vorbit despre perioada care urmează, cea a Postului Mare ca un drum spre Înviere. Adresându-se celor prezenți a pus în evidență, plecând de la textul evangheliei duminicii, valoarea milostivirii și a postului amintind că multe lucruri care ocupă inima omului … nu sunt esențiale, că bunurile materiale atrag sufletul omului asemenea unui magnet, privând persoanele de un raport autentic cu sine, cu semenii și cu Dumnezeu.
Preasfinția Sa a amintit existența comunităților românești din întreaga Europă, pe cele din Italia și a îndemnat la rugăciune pentru frații încercați din Ucraina.
La finalul Sfintei Liturghii, episcopul Cristian a dat citire scrisorii Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco Catolice române, prin care s-a arătat înalta prețuire față de Cardinalului Gualtiero Bassetti și pentru grija pastorală pe care a arătat-o față de creștinii greco catolici români. Prin aceeași scrisoare a fost salutat întregul popor drept credincios.S-au adus mulțumiri pentru eforturile susținute făcute de Președintele Conferinței Episcopale din Italia în favoarea credincioșilor români din peninsulă.
În același mod și cu aceeași dragoste Eminența Sa Cardinalul Bassetti a ținut să mulțumească Preafericitului Părinte card. Lucian, transmițându-i salutări, exprimându-și salutul frățesc și apropierea în rugăciune. În ceea ce privește situația dificilă din Ucraina și drama pe care o trăiesc zilnic atâtea persoane aflate la limita frontului, a îndemnat la rugăciune și post, acestea fiind cele mai puternice arme împotriva oricărui conflict uman.
La final au fost adresate mulțumiri Preasfințitului Părinte Cristian din partea Eminenței Sale și a comunității din Perugia pentru prezența în mijlocul lor și frumusețea celebrării euharistice.