Jurnal de… Sărbătoare!

Jurnal de… Sărbătoare!

              Anul acesta, trei dintre studenții Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma s-au aflat la Londra, unde au ajutat Misiunea Greco – Catolică în perioada Săptămânii Mari și a Sărbătorii Învierii Mântuitorului nostru Isus Cristos.

            Părintele Eduard Fărtan, rector al Misiunii Greco – Catolice Române de la Londra, a fost inițiatorul acestei colaborări benefice pentru ambele părți, ocupându-se de toate cele necesare pentru înfăptuirea acestui proiect. Părintele Gabriel Buboi, rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno, a susținut ideea de a oferi o oportunitate studenților de a vizita și experimenta realitățile londoneze din punct de vedere pastoral, dar și turistic. Iar rezultatul e greu de descris în cuvinte.

            În cele cinci zile petrecute la Londra, împreună cu colegii Radu Constantin Bala și Petru Cristian Bonțe, am îmbinat utilul cu plăcutul, împletind armonios oficiile specifice Săptămânii Mari cu vizitele principalelor puncte ale capitalei Regatului Unit.

            Odată ajunși la Londra, miercuri, 27 aprilie 2016, a început frumoasa noastră experiență londoneză, când casa părintelui Eduard a devenit și casa noastră temporară.

            O experiență de neuitat care merită împărtășită deoarece a fost trăită pe două planuri. Am avut oportunitatea de a fi alături de o comunitate numeroasă, diversificată din punct de vedere al ocupațiilor, al zonei de proveniență, a accentelor și a portului popular, dar unită în credința greco – catolică, unită în rugăciune și cu un spirit de familie rareori întâlnit. Miercuri seara s-a săvârșit Maslul de obște, joi Liturghia Cinei Domnului cu ritualul spălării picioarelor, vineri Calea Crucii și Prohodul Domnului, programul culminând cu Slujba Învierii din noaptea de sâmbătă spre duminică. Duminică și luni s-a celebrat Sfânta Liturghie cu toate rânduielile sărbătorii.

            Explorarea uneia dintre cele mai frumoase capitale ale Europei a fost cea de-a doua parte a experienței noastre. Vizitarea unor locuri ca National History Museum of London, The London Bridge, The Westminster Abbey, House of Parliament cu impozantul Big Ben, Palatul Buckingham, The London Tower sau The London Eye a fost un vis devenit realitate.

            O mare surpriză pregătită de părintele Eduard Fărtan a fost vizitarea Catedralei Anglicane de Canterbury, având posibilitatea de a o explora integral și de a primi informații și descrieri detaliate.

            Ne-am despărțit marți, 2 mai 2016, de frumoasa și numeroasa comunitate românească din Londra cu un sentiment de bucurie enormă pentru clipele trăite împreună și cu mulțumiri pentru căldura cu care am fost primiți și găzduiți. Însă despărțirea a fost doar fizică. Uniți în rugăciune unii pentru alții, nădăjduim ca Domnul să ne readucă împreună în viitor.

Ioan – Ștefan Dumitraș