Înființarea Procuraturii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pe lângă Scaunul Apostolic și numirea Procuratorului

În urma solicitării prezentată de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Congregația pentru Bisericile Orientale a înființat prin decretul nr. 77/2015 Procuratura Bisericii Greco-Catolice Române pe lângă Scaunul Apostolic, cu sediul în Roma, la adresa Passeggiata del Gianicolo, 5.

Totodată, după ce a fost primit acordul prealabil din partea Pontifului Roman, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureşan l-a numit în funcția de Procurator al Preafericirii Sale pe lângă Sfântul Scaun pe Părintele dr. Gabriel Vasile BUBOI, din clerul Eparhiei de Lugoj și Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.

Potrivit  can. 61 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale, figura juridică a Procuratorului pe lângă Scaunul Apostolic îl indică pe trimisul personal al Arhiepiscopului Major pe lângă instituțiile Sfântului Scaun, care, în virtutea mandatului de procură, va îndeplini în numele Arhiepiscopului Major diferitele chestiuni în raport cu dicasterele Curiei Romane.

Sursa: http://www.e-communio.ro/