Hirotonire de preot şi hirotesiri de lectori la Colegiul Pontifical Pio Romeno

Cu binecuvântarea Prea Fericirii Sale, Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, P.S. Claudiu Pop, episcop al curiei Arhiepiscopale Majore a B.R.U a hirotonit ca preot, pe diaconul Alexandru Marius Șuteu. Evenimentul  s-a desfăşurat în biserica „Bunavestire” a Colegiului Pontifical Pio Romeno, marţi, 21 noiembrie a.c., cu ocazia sărbătorii Intrării în Templu a Maicii Domnului. Tot în această zi, P.S. Claudiu a hirotesit întru treapta lectoratului pe studenţii: Roberto Luchini şi Antonio Vlad Mureşan.

Diaconul Alexandru, originar din Mediaş, a absolvit seminarul teologic Arhieparhial din Blaj în anul 2000. În prezent este student al Universității Pontificale „Teresianum” din Roma, specializându-se în Teologie Spirituală.

Tânărul Roberto Mircea Luchini este originar din Orăştie, iar Antoniu Vlad Mureşan, originar din Ungheni, jud. Mureş. Amândoi au urmat cursurile Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Teologie Pastorală Blaj, timp de 2 ani. Din toamna acestui an, sunt studenţi la Roma; Roberto urmează cursurile Universităţii Pontificale „Urbaniana”, iar Antoniu ale universităţii Pontificale „Angelicum”.

În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Claudiu Lucian Pop a vorbit despre importanța sărbătorii „Intrarea în templu a Maicii Domnului”

„Avem bucuria ca sărbătorind Intrarea Maicii Domnului în Templu, să introducem cu bucurie, doi lectori în Biserica, un diacon care devine preot; să ne gândim la vocația noastră fiindcă sărbătoarea de astăzi vorbește despre noi. Așa cum Maica Domnului intră în Templu şi acolo este introdusă în misterele tainei lui Dumnezeu, așa este şi pentru noi, suntem aici pentru a intra în misterele tainei lui Dumnezeu în acest templu. Fiecare avem viaţa noastră, calea noastră, familia noastră felul nostru de a ne simți legați de Dumnezeu dar toți împreună suntem parte a Bisericii, a familiei lui Dumnezeu şi atunci avem această bucurie şi o simțim că este şi bucuria noastră, fiindcă deși este o diferență mare între un diacon care devine preot şi între tineri studenți care devin lectori, în fond este același mister, un pas în plus în casa lui Dumnezeu. Fiecare dinte noi suntem chemați să gândim felul în care vocația noastră prinde contur”, a spus P.S. Claudiu.

Părintele nou hirotonit Alexandru Marius a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu pentru chemarea la preoţie, apoi P.F. Cardinal Lucian Mureşan şi Prea Sfinţitului episcop Claudiu. Un gând aparte de mulţumită şi recunoştinţă a avut pentru părinţi şi cei apropiaţi. De-asemenea părintele a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea lui preoţească: formatori şi îndrumători spirituali. A mulţumit tuturor celor prezenţi. „Vă rog să nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine”, a încheiat pr. Alexandru.

P.S. Claudiu a transmis din partea P.F. Lucian toată susținerea şi rugăciunea lui. „Gândul meu merge în special la familia părintelui neo-hirotonit: la părinți dar şi surori la toți cei care sunt lângă el. De aceea vă invit pe dumneavoastră cei din familia după trup şi pe toţi ceilalți să-l susțineți în rugăciune”, a încheiat P.S. Claudiu.

La final, rvs. pr. rector Gabriel Buboi a mulțumit celor prezenți și Preasfințitului Claudiu, evidențiind bucuria Bisericii și a comunității Colegiului.

După sfânta liturghie Părintele Alexandru a acordat binecuvântări fiecărui participant.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe poze se găsesc AICI.