Într-o atmosferă emoționantă, Sfântul Părinte Papa Francisc i-a primit în audiență pe studenții Colegiului Pio Romeno. În Sala Consistoriului a Palatului Apostolic, în care continuă să vină persoane din toată lumea pentru a-l saluta sau a-i cere binecuvântarea Sfântului Părinte, s-a petrecut un eveniment remarcabil pentru Biserica Unită cu Roma și pentru celelalte Biserici orientale care sunt reprezentate în Colegiu. Este pentru prima oară după mai bine de douăzeci de ani când un Papă întâlnește într-o vizită pe studenții greco-catolici români. Audiența a avut loc cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înființarea Colegiului Pontifical Pio Romeno.
După salutul părintelui rector Gabriel Buboi, Papa Francisc a vorbit despre memorie și speranță. Recursul la memorie este o necesitate absolută pentru orice Biserică locală, iar caracterul particular al Bisericii Române Unite – mărturisitoare a unei moșteniri liturgice și spirituale într-o catolicitate pentru care a fost pregătită să moară – întărește această sarcină. Țara noastră s-a confruntat cu o „persecuție atee”, iar credința și atașamentul față de propriul patrimoniu au trecut prin încercarea focului. Memoria este baza pentru orice efort prezent.
Pericolul mediocrității este însă mereu actual. Fără a avea prezent trecutul, putem cădea în „clericalism” și o artă prost înțeleasă a compromisului. Dar și o cantonare în trecut lipsită de nuanțele discernământului ne poate arunca într-o mediocritate a rigidității, a devizei „să facem lucrurile așa cum s-au făcut dintotdeauna”.
De aceea, pasul următor este deschiderea către orizontul speranței. Situarea optimă în memorie este premisa pentru un angajament misionar curajos și creativ. În acest sens, Colegiul Pio Romeno trebuie să fie „sala de sport” în care studenții se antrenează pentru fi vestitori înflăcărați și flexibili ai Evangheliei.
Papa a ținut să-și declare în mod particular apropierea sufletească față de studenții Colegiului „Sf. Efrem”, actualmente rezidenți în Colegiul român, întrucât ei vin din țări din Orientul Mijlociu care, în majoritatea lor, se confruntă cu o persecuție feroce.
După încheierea – „Rugați-vă pentru mine! – deja devenită tradiție în discursurile Sfântului Părinte, Sanctitatea Sa a primit în dar o icoană și i-a salutat personal pe toți cei prezenți: Arhiepiscopul Cyril Vasil’, secretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, părintele rector Gabriel Buboi, părintele vicerector Vasile Man, părintele confesor Vincenzo Lai, pe ceilalți preoți, seminariști și pe surorile care lucrează în Colegiu.
Alin Vara
Galerie foto „L’Osservatore Romano” AICI