PS Dimitrios Salachas – Doctor Honoris Causa în Drept Canonic Oriental

PS Dimitrios Salachas – Doctor Honoris Causa în Drept Canonic Oriental

Vineri, 14 noiembrie 2014, la Institutul Pontifical Oriental din Roma, Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale și Mare Cancelar al Institutului Pontifical Oriental, a acordat titlul de Doctor Honoris Causa în Drept Canonic Oriental, Preasfinției Sale Dimitrios Salachas, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia.

 

Ceremonia a avut loc în Aula Magna a Institutului Pontifical Oriental și a fost moderată de către Pr. Michael Kuchera SJ, Decanul Facultății de Drept Canonic Oriental.

Printre motivațiile decernării titlului, enumerate în ”laudatio” de rectorul Institutului Pontifical Oriental, Pr. James McCann  SJ, se numără: deosebita muncă de cercetare academică al acestui studios de nivel internațional, contribuiția lui la dezvoltarea ecumenismului și minunatele sale calități pedagogice. Dimitrios Salachas este profesor al Facultății de Drept Canonic Oriental din anul 1987, fiind de asemenea și autorul a 71 de titluri.

În cadrul Lectio magistralis „Dreptul la supraveghere a Patriarhilor Orientali” „Il diritto di vigilanza dei Patriarchi Orientali”, la 50 de ani de la Conciliul Vatican al II-lea și de la publicarea decretului Orientalium ecclesiarum, și la 25 de ani de la promulgarea Codului Canoanelor Bisericilor Orientale (CCEO), Episcopul Salachas a făcut o analiză a autorității Patriarhilor și a Sinoadelor în afara granițelor teritoriului Bisericii Patriarhale. Aceasta este o problematică ecleziologică, canonică și pastorală, care include noțiunea de teritoriu, natura autorității ecleziastice, sfera de aplicare a legii, dar mai ales grija pastorală a milioanelor de credincioși orientali, care au emigrat în ultimele două secole în Occident și astăzi sunt răspândiți peste tot în lume. De asemenea, făcând referire la can. 78 §2/CCEO, canon care poate să extindă puterea Patriarhilor și în afara granițelor Bisericii Patriarhale în cazuri speciale, Preasfinția Sa Dimitrios Salachas, a subliniat importanța unui drept special pentru Bisericile care au această necesitate, deoarece obligația credincioșilor orientali de a observa propriul rit oriunde s-ar afla, necesită o supraveghere din partea propriului Patriarh, în virtutea salus animarum a acestora.

În încheiere, toți participanții au transmis felicitări Preasfinției sale Dimitrios Salachas, intonând „Întru mulți ani stăpâne”.

 

Liviu Ursu