Congregația pentru Bisericile Orientale și Anul Milostivirii

Congregația pentru Bisericile Orientale și Anul Milostivirii

Congregația pentru Bisericile Orientale a organizat astăzi, 31 mai 2016, un mic pelerinaj cu ocazia Anului Milostivirii. Toate colegiile orientale din Roma au fost reprezentate: Collegio Greco, Collegio Maronita, Collegio Armeno, Collegio Etiopico, Collegio San Giovanni Damasceno, Collegio Russicum, Collegio Sant’Efrem, Collegio Ucraino și Collegio Pio Romeno.

Pelerinajul s-a desfășurat pe traseul obișnuit adoptat de către toți pelerinii veniți în acest an jubiliar: Castel Sant’Angelo, Via della Conciliazione, Piazza San Pietro, Poarta Milostivirii, pentru a se încheia în Basilica San Pietro, în fața mormântului Sfântului Petru. După reunirea tuturor la punctul de plecare, Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației, a rostit o rugăciune și a propus o scurtă reflecție asupra semnificației acestui pelerinaj. S-a pornit apoi spre Basilica San Pietro. Pe drum s-au spus misterele rozarului, s-au citit psalmi, iar diversele coruri l-au lăudat pe Domnul în melodii specifice fiecărei zone liturgice.

După citirea rugăciunii Jubileului, întreg grupul, format din Cardinalul Sandri, IPS Cyril Vasil’ secretarul Congregației, P. Lorenzo Lorusso OP, subsecretarul Congregației, preoți, călugări și seminariști, a intrat prin Poarta Milostivirii cântând fără încetare „Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine păcătosul!”. Turiștii erau uimiți. La mormântul Sfântului Petru s-a citit pasajul din Evanghelie ce conține mărturisirea de credință a lui Petru și învestirea sa de către Domnul cu carisma autorității și a primatului în colegiul apostolilor. În cuvântarea finală, Cardinalul Sandri a ținut să-i amintească în mod special pe creștinii orientali care trăiesc în zone de război, confruntați cu amenințarea mortală a dușmanilor creștinismului. ”Fiți milostivi precum și Tatăl vostru este milostiv!” (Lc 6:36) au fost cuvintele citate la sfârșit de către înaltul prelat.

Text: Alin Vara

Foto: Alexandru Șuteu