În seara zilei de 14 octombrie a.c., Colegiul Pontifical Pio Romeno a fost gazda unei noi conferințe dedicate Anului Credinței. Aceasta a făcut parte dintr-un șir roditor de prelegeri desfășurate sub patronajul Congregației pentru Bisericile Orientale și organizate de către Colegiul Pontifical “Pio Romeno” împreună cu Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun.
Deosebitul eveniment a început cu prezentarea Bisericii Colegiului distinșilor oaspeți. Pe urmă, toți participanții au avut ocazia să asculte în sala festivă cuvântul de început al Părintelui Gabriel Buboi, Rector al Colegiului Pontifical “Pio Romeno”, care a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți, Congregației pentru Bisericile Orientale pentru sprijinul acordat și Ambasadei pentru colaborarea armonioasă.
Cuvântul a fost oferit mai apoi Excelenței Sale Domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta. Domnul Ambasador a mulțumit onoratului invitat pentru prezența sa, reiterând, de asemenea, bucuria de a fi prezent la acest distins eveniment.
Invitatul special al serii, Domnul Giovanni Maria Vian, Directorul cotidianului L’Osservatore Romano a luat cuvântul și a încântat publicul printr-o conferință complexă ce a vizat nu doar istoria Conciliului Vatican al II-lea, ci și amănunte biografice din viețile Papilor de la Conciliu până astăzi.
Expunerea Domnului Vian s-a evidențiat prin bogăția informațiilor și printr-o panoramă ale aspectelor istorice și magisteriale ce cuprind Pontificatele de la Paul al VI-lea până în zilele noastre. Publicul a fost de-a dreptul impresionat de anumite detalii legate de Papa Paul al VI-lea, pe care Domnul Vian le-a atins cu multă elocvență.
Din discursul conferențiarului nu au lipsit elementele fundamentale din istoria Conciliului Vatican I, și anume infaibilitatea Papei și raportul dintre credință și rațiune.
Domnul Vian ne-a amintit, de asemenea, că Papa Benedict al XVI-lea a fost ultimul Pontif ce a făcut parte din Conciliul Vatican al II-lea și tot el a fost cel care a inițiat Anul Credinței, an de mare importanță pentru istoria Bisericii. Anumite detalii despre Bazilica și despre mormântul Sfântului Petru au încântat profund publicul numeros venit la această conferință.
Seara s-a încheiat în incinta Colegiului prin dialoguri de împărtășire dintre participanți.
Nădăjduim că prin aceste conferințe desfășurate în cadrul Colegiul Pontifical “Pio Romeno” de-a lungul Anului Credinței, participanții, prietenii Colegiului și studenții prezenți au avut parte de momente de reflecție și de întărire a credinței, toate trăite în spirit de comuniune și de unitate.
Mulțumim tuturor pentru fraterna implicare și sperăm ca această încheiere a ciclului de conferințe să fie totodată un punct de plecare spre alte activități și evenimente din viața Bisericii noastre.
George Nicoară