Conferința Episcopului Paolo de Nicolò

Conferința Episcopului Paolo de Nicolò
Episcopul Paolo de Nicolò a ținut în seara zilei de 7 martie 2017 o conferință în capela mică a Colegiului Pontifical „Pio Romeno”.
Cuvântarea sa a avut ca puncte nodale spiritualitatea Postului Mare și prioritățile unui preot sau ale unui tânăr care urmează un drum de formare cu acest obiectiv.
Nicio decizie nu se ia de unul singur, a subliniat în mai multe rânduri Preasfințitul Paolo. Superiorul unui seminar și îndrumătorul spiritual reprezintă martori rânduiți de Dumnezeu pe drumul unui seminarist. Ascultarea e expresia unei deschideri personale ca bază pentru libertatea de a alege.
Ascultarea nu este nimic altceva decât garanția libertății în adevăr.
Hugo de Saint Victor avea o rugăciune care începea cu afirmația aparent îndrăzneață: Doamne, dacă am greșit alegerea, vina e a ta. Însă este rugăciunea celui care se încredințează total voinței Domnului, așa cum este ea exprimată în Revelație și în actualitatea cotidiană marcată în primul rând de relația maestru-discipol. Cine știe că a fost fidel chemării neîncetate a Domnului e sigur că nu se va pune niciodată problema unei „vini” a lui Dumnezeu, pentru că a apucat deja drumul desăvârșirii.
Trebuie să mă cunosc și să mă fac cunoscut. Este logica discernământului însoțit de un părinte spiritual. Iar acesta se încadrează într-un program de viață care include întreagă existență. Cultivarea umanității și a virtuților naturale, asceza, stăpânirea de sine și dragostea reprezintă forma unui drum.
Rugăciunea e indispensabilă, iar în centrul acesteia este Euharistia, pâinea cerească, taina îndumnezeirii și a vieții veșnice. A fi părinte spiritual e în ultimă instanță o chemare, un dar, o surpriză. Dar trebuie să te pregătești, să lupți, să postești cu toate dimensiunile persoanei, să fii în stare de veghe.
Mons. Paolo de Nicolò este episcop titular de Mariana, fost regent al Casei Pontificale în perioada 1994-2012, deci colaborator apropiat al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și al Papei Benedict al XVI- lea. Este preot din anul 1960 și episcop din 2008.
Întâlnirea din această seară face parte dintr-un ciclu de conferințe propus la Colegiul Pio Romeno în perioada Postului Mare.
Alin Vara
Foto: Ioan – Ștefan Dumitraș