Conferință despre unirea de la 1 decembrie 1918 la Colegiul Pontifical Pio Romeno

La Colegiul Pontifical Pio Romeno a avut loc, sâmbătă, 13 octombrie, conferinţa „Contribuția Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică la pregătirea şi desăvârșirea Actului Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”, ţinută Prea Sfinţia Sa Episcop Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.

La întâlnire a participat Excelența Sa, d-l Liviu-Petru Zăpârţan, Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun. De-asemenea au participat clerici ai parohiilor greco-catolice din Roma, precum şi alţi distinţi oaspeţi, şi nu în ultimul rând studenţii care locuiesc în acest colegiu.

Conferinţa a început cu un Cuvânt de salut, adresat de Rvs. Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului.

În continuare PS Florentin a oferit auditoriului, o bogată expunere, explicând etapele care condus la desăvârşirea identităţii noastre naţionale şi la actul unirii de la 1 decembrie 1918. Discursul a fost axat pe Rolul Bisericii Greco-Catolice la pregatirea si desavarsirea acestui mare eveniment, rolul important al Şcolii Ardelene cu generaţiile de corifei care au contribuit la trezirea conştiinţei naţionale.

Prea Sfinţitul Florentin i-a încurajat pe studenţii care astăzi studiază la Roma ca, fie urmaşi ai corifeilor Şcolii Ardelene. „Responsabilitatea voastră” a spus Prea Sfinţitul, „este sa aduceţi, multă lumină acasă”.

Excelența Sa, d-l Liviu-Petru Zăpârţan, a adresat câteva gânduri pe marginea temei.

La finalul întâlnirii publicul a adresat întrebări Prea Sfinţiei Sale.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii, AICI.