Colegiul Pontifical Pio Romeno colindă și promovează Cauza de beatificare a episcopilor martiri greco-catolici la Viena

Colegiul Pontifical Pio Romeno colindă și promovează Cauza de beatificare a episcopilor martiri greco-catolici la Viena

Timpul minunat al postului ne pregătește în fiecare an din punct de vedere spiritual pentru Nașterea Domnului. Însă, pe lângă acest aspect, aduce în sufletele tuturor bucuria exprimată prin tradiție. Obiceiul de a colinda este unul dintre cele mai vechi moduri de a purta vestea cea bună a Întrupării, iar poporul român o duce cu mândrie dincolo de barierele spațiului și timpului.

În sintonie cu tradiția și în unire de bucurie și rugăciune cu creștinii din Viena, a fost și o parte a Corului Colegiului Pontifical Pio Romeno. În perioada 4 – 6 decembrie 2015, un grup alcătuit din 6 membrii ai Corului, împreună cu dirijorul și însoțiți de către părintele vice – rector al Colegiului, Pr. Vasile Man, s-a aflat în capitala Austriei.

În data de 4 decembrie a avut loc întâlnirea cu Arhiepiscopul Vienei, cardinalul Christoph Schönborn, la Palatul Episcopal din Viena. A urmat apoi celebrarea Sfintei Liturghii în rit bizantin în Domul Sfântului Ștefan (Stephansdom). Celebrarea a unit în rugăciune în jurul Sfântului Altar preoți și diaconi români, ucrainieni și melchiți, Sfânta Liturghie fiind prezidată de Cardinalul Schönborn. Răspunsurile au fost asigurate atât de Corul Colegiului Pontifical Pio Romeno, cât și de coralele comunităților melchite și ucrainiene, într-o unire deplină a purității muzicale și a diversității trăită în comuniune.

Ziua de 5 decembrie a oferit un prilej de a vizita minunata Viena, dar și Parohia Romano – Catolică de la Leopoldau, răspunzând astfel invitației Pr. Ioan Iulian Hotico, vicar parohial. După celebrarea liturgică serală, un mini-recital de colinde al Corului Colegiului a vestit bucuria Nașterii Mântuitorului și în comunitatea de la Leopoldau.

Cu ocazia Sărbătorii Sfântului Nicolae, 6 decembrie, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii în cadrul parohiei ”Pogorârea Sfântului Spirit”. Au concelebrat Pr. Mag. Vasile Luţai, Rector al Misiunii Române Unite din Viena și Pr. Vasile Man, vice-rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma și postulator al Cauzei de beatificare a episcopilor martiri greco-catolici. Răspunsurile au fost asigurate de Corala de la Pio Romeno, iar în cadrul predicii, Pr. Vasile Man a explicat procesul de beatificare și a prezentat viața și suferința episcopilor martiri. Celebrarea liturgică s-a încheiat cu un concert de colinde al Corului Colegiului.

 

Ioan – Ștefan Dumitraș