Celebrări la Roma cu ocazia Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Colegiul Pontifical “Pio Romeno” a celebrat, împreună cu întreaga lume creștină, în intervalul 18-25 ianuarie 2018, „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”.

Tema Octavei din acest an este: „Dreapta Ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,6).

Deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a avut loc în ziua de 20 ianuarie în biserica Santa Maria in Via Lata, unde s-a celebrat o Sfântă Liturghie în rit bizantin, prezidată de pr. dr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical “Pio Romeno”. Răspunsurile au fost date de studenţii Colegiului “Pio Romeno”.

În seara zilei de 21 ianuarie 2018, un grup de alumni ai Colegiului Pontifical “Pio Romeno”, împreună cu pr. rector Gabriel Buboi, au participat la un moment de rugăciune pentru unitate în biserica ortodoxă „Sfântul Pantelimon”, din Roma.

Al treilea moment din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, a avut loc la 24 ianuarie în biserica San Vitale, unde a avut loc un oficiu ce a constat din: actul penitenţial, citirea şi explicarea cuvântului lui Dumnezeu, rugăciuni şi cântece pentru unitatea creştinilor. Celebrarea a fost prezidată de pr. Isidor Iacovici, parohul locului.

Au participat studenţi de la Colegiul Pio Romeno, preoţi greco-catolici şi romano-catolici din Roma, credincioşi români catolici de ambele rituri, credincioşi ortodocşi, ambasadorii României pe lângă Sfântul Scaun şi statul italian, dl. Liviu-Petru Zăpârţan, respectiv dl. George Bologan. Din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, a participat pr. Atanasie, vicar eparhial.

Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a avut loc în parohia „Gran Madre di Dio” a Ponte Milvio, Roma, la invitaţia mons. Luigi Storto, parohul locului, cu celebrarea Sfintei Liturghii în ritul bizantin. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi de la Colegiul „Pio Romeno”.
***
Începând din anul 1968, bisericile creştine din întreaga lume celebrează la începutul fiecărui an, pe parcursul a opt zile, în perioada 18-25 ianuarie, o „Săptămână de rugăciune pentru unitatea creştinilor”, pe baza textelor elaborate în colaborare de către Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. În fiecare an, pregătirea textelor ce însoțesc celebrările ecumenice este încredințat unui grup dintr-o țară diferită.

Textul propus anul acesta 2018 de către de către comunitățile creștine din Caraibe, spre meditare, rugăciune şi încurajare vrea să ne transmită nouă, celor de astăzi, îndureraţi de ruperea unităţii Bisericii, că Dumnezeu va birui în curând peste toţi duşmanii unităţii, aşa cum a biruit peste armatele lui faraon, înecându-le în mare, nu fără aportul nostru, „bucăţica de lemn care îndulceşte”, şi atunci noi vom cânta împreună cu toţi cei eliberaţi: „Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,6).

Raimondo-Mario Rupp

Album foto