Celebrări la Roma cu ocazia Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Colegiul Pontifical “Pio Romeno” a celebrat, împreună cu întreaga lume creștină, în intervalul 18-25 ianuarie 2019, „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”.

Tema Octavei din acest an este: „Dreptatea, numai dreptatea să o cauţi” (Dt 16,20).

Deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a avut loc în ziua de 20 ianuarie în parohia „Gran Madre di Dio” a Ponte Milvio, Roma, la invitaţia mons. Luigi Storto, parohul locului, cu celebrarea Sfintei Liturghii în ritul bizantin. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi de la Colegiul „Pio Romeno”.

În seara zilei de 22 ianuarie, în biserica Santa Maria in Via Lata, s-a celebrat o Sfântă Liturghie în rit bizantin, prezidată de pr. dr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical “Pio Romeno”. Răspunsurile au fost date de studenţii Colegiului “Pio Romeno”.

Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a avut loc la Colegiul Pontifical „Pio Romeno”, în seara zilei de 24 ianuarie. Au participat: dl. Liviu-Petru Zăpârţan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun. Din partea Ambasadei României în Italia, a participat Dl. George Milosan şi dl. Ionuț-Florin URS. Patriarhia Ortodoxă Română a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Episcop Atanasie de Bogdania Vicarul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei,  iar din partea  comunităţii romano-catolice a participat pr. Isidor Iacovici, parohul comunităţii romano-catolice române de la San Vitale . Programul a început, în biserica colegiului, cu Rânduiala Acatistului către Sfânta Fecioară Maria. După aceea, au luat cuvântul PS Atanasie, pr. Isidor şi dl. ambasador Zăpârţan. Părintele dr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului, a adresat la final un cuvânt de mulţumire.

 ***

Începând din anul 1968, bisericile creştine din întreaga lume celebrează la începutul fiecărui an, pe parcursul a opt zile, în perioada 18-25 ianuarie, o „Săptămână de rugăciune pentru unitatea creştinilor”, pe baza textelor elaborate în colaborare de către Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. În fiecare an, pregătirea textelor ce însoțesc celebrările ecumenice este încredințat unui grup dintr-o țară diferită.

„Tema  aleasă de comunitatea creştină din Indonezia, vrea să ne trezească conștiința că dreptatea ţine şi de o mică parte din noi”.

Raimondo-Mario Rupp

Galerii foto:

  1. Parohia „Gran Madre di Dio”
  2. Parohia „Santa Maria in Via Lata”
  3. Colegiul „Pio Romeno”