Celebrări la Roma cu ocazia Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Colegiul Pontifical “Pio Romeno” a celebrat, împreună cu întreaga lume creștină, în intervalul 18-25 ianuarie 2020, „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”. Tema Octavei din acest an este: „Ne-au arătat o bunăvoinţă neobişnuită” (Fap 28,2).

Deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a avut loc în ziua de 19 ianuarie în parohia „Gran Madre di Dio” a Ponte Milvio, Roma, la invitaţia mons. Luigi Storto, parohul locului, cu celebrarea Sfintei Liturghii în ritul bizantin. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi de la Colegiul „Pio Romeno”.

În seara zilei de 21 ianuarie, în biserica Santa Maria in Via Lata, s-a celebrat o Sfântă Liturghie în rit bizantin, prezidată de pr. dr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical “Pio Romeno”. Răspunsurile au fost date de studenţii Colegiului “Pio Romeno”.

În fiecare an pe 24 ianuarie una dintre comunităţile româneşti din Roma, găzduieste o seară de rugăciune; anul asta a fost rândul Bisericii Ortodoxe şi a fost celebrată vecernia în parohia de pe Via Ostiense la care a participat Preasfințitul Părinte Episcop Atanasie de Bogdania Vicarul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Excelenţa Sa, d-l Liviu-Petru Zăpârţan, Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun şi  d-l George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia, din partea  comunităţii catolice (rit latin şi bizantin), a participat pr. Isidor Iacovici, parohul comunităţii romano-catolice române de la San Vitale şi pr. dr. Gabriel Buboi”.

Dupa celebrarea vecerniei, oaspeţii au adresat un cuvânt cu ocazia octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor şi a unirii Principatelor Române.

Un grup de studenţi a participat la Basilica San Paolo Fuori le Mura la slujba prezidată de Cardinal James Michael Harvey, în data de 24 ianuarie si la vecernia cu Sfântul Parinte Papa Francisc in seara zilei de 25 ianuarie.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor este celebrată la începutul fiecărui an, pe parcursul a opt zile, în perioada 18-25 ianuarie. Textele speciale pentru această celebrare sunt propuse de Comisia pentru „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, începând din anul 1968.