Celebrare liturgică prezidată de Arhiepiscopul Cyril Vasil la Colegiul Pontifical Pio Romeno

Celebrare liturgică prezidată de Arhiepiscopul Cyril Vasil la Colegiul Pontifical Pio Romeno

În data de 11 decembrie 2015, Colegiul Pontifical „Pio Romeno” l-a avut ca oaspete pe Arhiepiscopul Cyril Vasil, secretar general al Congregației pentru Bisericile Orientale. Înaltpreasfințitul Cyril a celebrat liturghia împreună cu părintele rector Gabriel Buboi, părintele vice-rector Vasile Man, și alți preoți care locuiesc în Colegiu ca studenți.

În omilie, Arhiepiscopul Cyril a subliniat importanța valorificării Anului Jubiliar al Milostivirii ca școală a găsirii felurilor nenumărate în care Domnul ne caută. Prin Cuvântul Scripturii și Sfintele Taine, prin ajutorarea aproapelui (în simpla generozitate cotidiană) sau printr-un studiu teologic temeinic, cu finalitate pastorală, prezența unui student la Roma poate deveni o poveste a creșterii interioare.

Cyril Vasil este episcop din anul 2009, când a fost numit și în actuala funcție de la Congregație. Membru al Societății lui Isus, a fost rector al Institutului Pontifical Oriental, remarcându-se ca un expert în drept canonic. În 2014, s-a numărat printre colaboratorii la volumul A rămâne în adevărul lui Hristos: Căsătorie și împărtășanie în Biserica Catolică, prin care se reafirma învățătura tradițională a Bisericii cu privire la indisolubilitatea căsătoriei.

Text: Alin Vara

Foto: Ioan – Ștefan Dumitraș