Cardinalul Leonardo Sandri – aniversare 50 de ani de preoţie

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la Sfânta hirotonire întru preoție, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri a celebrat sâmbătă, 2 decembrie 2017, în Bazilica „Celor 12 Apostoli” din Roma, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Evenimentul din Bazilica romană în care se găsesc sfintele moaște ale Sfinților Apostoli Filip și Iacob, a fost încununat de prezența fiilor și fiicelor Bisericilor Catolice Orientale. Au fost prezenți Ierarhi ai diferitelor Biserici sui iuris, numeroși preoți, persoane consacrate și studenți ai diferitelor Universități Pontificale din Cetatea Eternă.

De asemenea, alumnii Colegiului Pontifical „Pio Romeno” au fost prezenți la eveniment împreună cu rvs. pr. Gabriel Buboi, rectorul colegiului și cu rvs.pr. vice rector, Vasile Man.

* * *

Cardinalul Leonardo Sandri s-a născut în data de 18 noiembrie 1943 în Buenos Aires (Argentina) într-o familie cu origini italiene, a fost hirotonit preot în 2 decembrie 1967, consacrat Arhiepiscop în 11 octombrie 1997 și creat Cardinal în 24 noiembrie 2008.

După ce a fost hirotonit, în 1970 a plecat pentru studii la Roma şi, la scurt timp, a intrat în corpul diplomatic al Vaticanului. A lucrat la ambasadele Sfântului Scaun din Madagascar, Venezuela, Mexic şi Statele Unite.

Cardinalul Sandri a primit Ordinul național „Steaua României în grad de Mare Ofiţer” în anul 2004, iar în anul 2012 Ordinul Național „Steaua României în grad de Mare Cruce”.

Congregația pentru Bisericile Orientale (lat. Congregatio pro Ecclesiis Orientalibus) este un Dicasteriu al Curiei Romane, fondat la 1 mai 1917 prin Motu Proprio Dei Providenti al Papei Benedict al XV-lea ca și „Congregația Sacră pentru Bisericile Orientale”.

Dicasteriul este responsabil cu coordonarea Bisericilor Catolice Răsăritene şi cu relaţia Bisericii Catolice cu Bisericile Răsăritene neunite. În data de 9 iunie 2007, Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, l-a numit ca Prefect al acestei Congregaţii pe Arhiepiscopul Leonardo Sandri, care a preluat funcţia la 1 iulie 2007.

Raimondo-Mario Rupp