Audienţa Generală a Sfântului Părinte -29 ianuarie 2014

Câteva mii de persoane au fost prezente în această dimineaţă în Piaţa Sfântul Petru din Roma, pentru audienţa generală a Sfântului Părinte, în ciuda vremii nefavorabile. În cadrul catehezei de astăzi, Papa s-a oprit asupra Tainei Mirului sau Confirmaţiunii, care trebuie înţeleasă în continuitate cu Botezul, de care este legată într-un mod inseparabil.

Aceste două Taine, împreună cu Euharistia – a spus Sfântul Părinte – constituie un unic eveniment salvific, care poartă numele de iniţiere creştină, prin intermediul căreia devenim părtaşi la Isus Cristos mort şi înviat, devenind noi creaturi şi mădulare ale Bisericii. De aceea, la început aceste trei Taine se celebrau într-un singur moment, la încheierea perioadei catehumenale, care se identifica cu Veghea de Paşti.

Taina “Crismei” înseamnă “ungere”. Prin uleiul numit “Mir”, suntem conformaţi, prin puterea Spiritului Sfânt, la Isus Cristos, care este singurul şi adevăratul “uns”, “Mesia”, “Sfântul lui Dumnezeu”.

Apoi, a subliniat că termenul “confirmaţiune”, ne aminteşte că acestă Taină ne aduce o creştere a harului baptizmal: ne uneşte mai strâns cu Cristos; duce la împlinire legătura nostră cu Biserica; ne conferă o putere specială a Spiritului Sfânt pentru a răspândi şi apăra credinţa, pentru a mărturisi numele lui Cristos şi pentru a nu ne ruşina niciodată de crucea Sa (cf. CBC, nr. 1303).

De asemenea, la sfârşitul audienţei, Papa a enumerat cele şaspte daruri ale Spiritului Sfânt: Înţelepciunea, Înţelegerea, Sfatul, Tăria, Ştiinţa, Evlavia şi Frica de Dumnezeu, subliniind totodată şi importanţa primirii acestei Taine de către tineri şi copii.

 

Sursa: news.va