Audienţa Generală a Sfântului Părinte -22 ianuarie 2013

Cateheza de astăzi a Sfântului Părinte, ţinută la audienţa generală, s-a  axat pe Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor care se va încheia sâmbăta viitoare, în sărbătoarea Convertirii Sfântului Apostol Pavel.

Această iniţiativă spirituală, extrem de valoroasă, a spus Papa, implică comunităţile creştine de mai bine de o sută de ani. Este vorba despre un timp dedicat rugăciunii, pentru unitatea tuturor acelora care au primit Botezul, după voinţa lui Cristos: “ca toţi să fie una” (In 17, 21). Textele sugerate în acest an pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor, provin de la Bisericile şi Comunităţile bisericeşti din Canada, şi fac trimitere la întrebarea adresată de către Sfântul Apostol Pavel creştinilor din Corint: “Oare s-a împărţit Cristos?” (1 Cor 1, 13).

Desigur, Cristos nu a fost împărţit, a subliniat Sfântul Părinte. Dar trebuie să recunoaştem cu sinceritate şi cu durere că, comunităţile noastre continuă să trăiască dezbinări, care provoacă scandal. Dezbinările dintre noi, creştinii, reprezintă un scandal! Numele lui Cristos creează comuniune şi unitate, nu dezbinare! Dezbinările slăbesc credibilitatea şi eficienţa angajamentului nostru de evanghelizare şi riscă să golească Crucea de puterea sa (cf. 1 Cor 1, 17).

Este frumos să recunoaştem harul prin intermediul căruia Dumnezeu ne binecuvântează şi, cu atât mai mult, să găsim în ceilalţi creştini ceva de care avem nevoie, ceva pe care l-am putea primi ca pe un dar de la fraţii şi surorile noastre.

Cateheza de astăzi a fost încheiată cu îndemnul: “Să mergem mai departe pe acest drum, rugându-ne pentru unitatea creştinilor, pentru ca acest scandal să înceteze şi să nu mai fie printre noi”.

 

Sursa: news.va