Audienţa Generală -15 mai 2013

Şi în această zi de miercuri Piaţa Sfântul Petru s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de mii de credincioşi prezenţi la Audienţa generală a Sfântului Părinte. Papa s-a oprit în discursul său asupra “acţiunii pe care Spiritul Sfânt o îndeplineşte în călăuzirea spre Adevăr a Bisericii şi a credincioşilor”. Isus le spune discipolilor: Spiritul Sfânt “vă va calăuzi la tot adevărul” (In 16,13), fiind El însuşi “Spiritul Adevărului” (In 14, 17; 15, 26; 16, 13).

Sfântul Părinte a ţinut să sublinieze că trăim într-o epocă în care suntem destul de sceptici în privinţa adevărului, iar aici se ridică întrebarea: există într-adevăr adevărul? Ce este adevărul? Putem să-l cunoaştem? Putem să-l găsim? Ponţiu Pilat îl întreaba pe Isus: Ce este adevărul? (In 18,38). Pilat nu reuşeşte să înţeleagă că Adevărul este în faţa lui, nu reuşeşte să vadă în Isus faţa adevărului, care este faţa lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Isus este Adevărul care la împlinirea timpurilor “s-a făcut trup” (In 1, 1-14), a venit în mijlocul nostru pentru ca noi să-L cunoaştem. Adevărul nu este o posesie ci este o întâlnire cu o Persoană.

Spiritul Sfânt, a continuat Sfântul Părinte, dăruit de Cristos Înviat ne face să recunoaştem Adevărul, ne ajută şi ne susţine în acest drum de cunoaştere.

Tradiţia Bisericii afirmă că Spiritul adevărului acţionează în inima noastră trezind acel sens al credinţei (sensus fidei), prin intermediul căruia, aşa cum afirmă şi Conciliul Vatican II, Poporul lui Dumnezeu, sub ocrotirea Invăţătorului, aderă negreşit la credinţa transmisă, o aprofundează cu o judecată corectă şi o aplică mai profund în viaţă. (Lumen Gentium, 12).

La finalul audienţei, Sfântul Părinte Papa Francisc a făcut o invitaţie tuturor de a se lăsa inundaţi de lumina Spiritului Sfânt, pentru a putea fi introduşi în Adevărul lui Dumnezeu, care este unicul Domn al vieţii noastre. În acest An al credinţei să încercăm mai mult ca până acum să-L cunoaştem pe Cristos şi adevărul credinţei, citind şi meditând Sfânta Scriptură, studiind Catehismul şi apropiindu-ne de Sfintele Taine.