25 de ani de la promulgarea Codului Canoanelor Bisericilor Orientale (18 octombrie 1990-18 octombrie 2015)

 

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la promulgarea Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, Consiliul Pontifical pentru Texte Legislative și Congregația pentru Bisericile Orientale, au organizat la Roma, în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Institutul Pontifical Oriental, o zi de studiu intitulată „Codul Canoanelor Bisericilor Orientale. Problematici actuale și evoluții legislative”. Evenimentul, care a avut loc pe data de 3 octombrie, s-a desfășurat într-o atmosferă de studiu și cercetare, bucurându-se totodată de prezența a numeroși studioși și reprezentanți ai Bisericilor Orientale Catolice, printre care îi amintim pe: Patriarhul Bisericii Catolice Maronite, Preafericirea Sa Boutros Rai; Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk; Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice din Ungaria, Înalt Preasfinția Sa Fülöp Kocsis; Exarhul apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, Preasfinția Sa Dimitrios Salachas. Din partea Bisericii Greco-Catolice din România au fost prezenți: Procuratorul Preafericiei Sale Lucian Mureșan pe lângă Sfântul Scaun, Pr. Dr. Gabriel Buboi, Pr. Ioan Pop din cadrul Consiliului Pontifical pentru Texte Legislative și Coordonator al comunitățiilor greco-catolice românești din diaspora și Pr. Andrei Mărcuș, Secretar al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București.

După saluturile Cardinalilor Francesco Coccopalmerio, Leonardo Sandri și Kurt Koch, au urmat prezentările conferențiarilor. Au intervenit: Cardinalul Kurt Koch, Preasfinția Sa Cyril Vasil’, Preasfinția Sa George Gallaro, Preasfinția Sa Elie Béchara Haddad, Preasfinția Sa Dimitrios Salachas, și profesorii de drept canonic Péter Szabó, Pablo Gefaell, Michael Kuchera, și Natale Loda.

Temele abordate au fost: asistența spirituală și grija pastorală pentru credincioșii orientali din diaspora fără ierarhie proprie, dreptul canonic și riturile liturgice, păstrarea propriei identități ecleziale și raporturile ecumenice.

                                               Liviu Ursu

Sursa foto: Pagina oficială a Institutului Pontifical Oriental – https://www.facebook.com/Pontificio-Istituto-Orientale-410479795701057/timeline/