După întâlnirea de la Vatican cu Papa Francisc, președintele României, Domnul Klaus Iohannis, a vizitat în seara zilei de 15 mai 2015 Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma.
La sosire, a fost întâmpinat de către Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore și de către Pr. Dr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului, după care în Biserică a urmat oficiul Acatistului Maicii Domnului.
În cuvântul de Bun Venit Părintele Rector a salutat pe distinșii oaspeți arătând importanța Instituției și rolul deosebit al studenților teologi români în contextul relațiilor dintre Biserica Greco-Catolică, România, și Sfântul Scaun.
Preasfinția Sa Claudiu Pop, delegatul Preafericitului Părinte Arhiepiscop Major Lucian Cardinal Mureșan, prin discursul Preafericirii Sale i-a urat bun venit Domnului Președinte al României în casa Colegiului Pio Romeno, fondată de către Papa Pius al XI-lea în anul 1937, în care s-au pregătit sub egida Romei mai multe generații de oameni de caracter. Oameni care, punându-se în slujba lui Dumnezeu, au sprijinit acele valori care nu apun din conștiințele oamenilor oricât ar fi viața de grea. De asemenea, a subliniat și rolul pe care îl are Biserica Greco-Catolică din România, prin harul lui Dumnezeu și ocrotirea Maicii Sfinte, în calea pe care România se află astăzi, o cale de vindecare după perioada persecuției comuniste și de revenire la normalitate. La final, în numele întregii Biserici Greco-Catolice din România, Preafericitului Părinte Arhiepiscop Major Lucian Cardinal Mureșan i-a trasmis Președintelui României, susținere, înaltă prețuire și stimă.
Președintele Klaus Iohannis a adresat un mesaj prin care și-a manifestat bucuria de a fi prezent la Colegiul Pontifical Pio Romeno, la 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun. A definit Colegiul Pio Romeno ca și loc de iradiere al spiritualității și al culturii, o instituție care reprezintă inima românească din centrul Romei dedicată formării preoților din Biserica Română Unită, Greco-Catolică, care urmează modelul Ierarhilor martiri ai acestei Biserici: Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Vasile Aftenie, Ioan Suciu și Liviu Chinezu. De asemenea, a subliniat și momentele importante din viața Bisericii Greco-Catolice: crearea Cardinalului Alexandru Todea în 1991, vizita Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea în România în 1999, ridicarea Bisericii Române Unite la demnitatea de Biserică Arhiepiscopală Majoră în anul 2005 și crearea Episcopiei de București în anul 2014, momente care reprezintă un parcurs cu reparație istorică posterior regimului comunist.
La frumosul eveniment au mai participat Excelența Sa Domnul Bogdan Tătaru Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Excelența Sa Doamna Dana Constantinescu, ambasadorul României în Italia, delegația prezidențială, studenți români de la Universitățile Pontificale, profesori ai acestor Universități, invitați și prieteni ai Colegiului.
Un moment de salut și de convivialitate a încheiat vizita șefului statului român și a delegației sale în singura Instituție românească de pe teritoriul Vaticanului.
Liviu Ursu
Foto: Pr. Sheer Samir și Dumitraș Ioan – Ștefan