În a doua zi a vizitei la Roma, miercuri 6 aprilie, seminariștii de la Blaj alături de Pr. rector Florian Guțiu și de pr. William Bleiziffer au avut o dimineață plină de evenimente inedite. După celebrarea orei canonice în Biserica Colegiului Pontifical Pio Romeno, care este gazda seminariștilor, aceștia având ca și însoțitor pe pr. Rector Gabriel Buboi, au vizitat câteva Universități Pontificale din Roma.
Plecând de pe colina Gianicolo, studenții seminariști au ajuns, după ce au parcurs o parte din centrul vechi al Romei – piața Navona, diferite Biserici reprezentative, Piața delle Coppelle, Panteon – la Universitatea Pontificală Gregoriana. Centru de studii de înalt nivel academic, Universitatea Gregoriana, condusă de părinții iezuiți, a fost locul de formare al multora dintre preoții Bisericii Greco-Catolice, care au primit aici o formare academică, deopotrivă filosofică și teologică. În acest loc de formare, Sr. Benedicta CMD a făcut o scurtă prezentare a Universității, insistând pe specificul și caracterul universal al școlii care pregătește studenți de pe toate continentele.
În drum spre Bazilica Papală Santa Maria Maggiore și Institutul Pontifical Oriental, un mic popas la Biserica S. Madonna del Pascolo a făcut posibilă celebrarea unui parastas de pomenire a Episcopului Ioan I. Micu Klein, ale cărui oseminte s-au odihnit aici – înainte de a fi transferate la Blaj în anul 1997 – mai mulți ani.
La Institutul Pontifical Oriental, excelent centru de studii orientale, vizitatorii au fost întâmpinați de pr. Lucian Lechințan SJ, care după ce a făcut o prezentare a Institului – care anul acesta celebrează 100 de la înființare -, a prezentat biblioteca Institutului ce găzduiește o vastă serie de materiale cu strict specific oriental. Apoi, studenții au fost primiți și de rectorul Institutului, pr. David Nazar SJ, care a vorbit despre buna colaborare care există între acest Institut și Biserica Greco-Catolică din România, de unde provin mulți studenți care se pregătesc fie în științele dreptului canonic, precum și în istorie sau liturgică.
Ultima universitate vizitată a fost Universitatea Pontificală Laterană, a cărei gazdă a fost însuși Rectorul acesteia, Mons. Enrico dal Covolo, care evidențiind caracterul universal și pluridisciplinar al acestei Universități, a definit-o ca fiind “Universitatea Papei”. Biblioteca modernă, Aula Magna și o serie de alte aule au reprezentat obiectivele vizitate. În senatul academic, Mons. Dal Covolo a vorbit laudativ despre studenții români care studiază aici și a acordat întregului grup o binecuvântare particulară, amintind și faptul că porțile acestei universități rămân mereu deschise studenților proveniți din România.
Această vizită, dincolo de caracterul ei strict informativ, a avut un puternic impact emoțional și datorită faptului că au fost evocate amintiri ale celor care, formatori fiind la Seminarul din Blaj, au avut posibilitatea să se formeze în aceste prestigioase instituții de cel mai înalt nivel academic și ecleziastic.
Pr. William Bleiziffer
Foto: Alex Codrea/LNU