Vizita Papei Francisc în România. Șapte episcopi-martiri vor fi beatificați la Blaj

Articol apărut pe site-ul www.digi24.ro

Data: 3 mai 2019

Punctul culminant al vizitei Papei Francisc in România va fi beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri, un eveniment care va avea loc pe Câmpia Libertăţii din Blaj, la finalul unui proces canonic derulat pe durata a 20 de ani. Papa Francisc va fi al doilea suveran pontif care vine în România, la două decenii de la călătoria istorică a lui Ioan Paul al II-lea. Este un eveniment extrem de important pentru cei aproximativ un milion de romano-catolici şi 200 de mii de greco-catolici din ţara noastră. Dar şi pentru cei peste 85% dintre români care sunt de confesiune ortodoxă. Digi24 dedică un proiect editorial special vizitei Sanctităţii Sale. V-am pregătit reportaje speciale, documentare, mărturii emoţionante în exclusivitate. Răspundem astfel motto-ului ales pentru această vizită: „Să mergem împreună!”

A fost dorința Papei Pius al XI-lea să existe un Colegiu Pontifical care să-i găzduiască pe cei mai străluciți dintre studenții teologi greco-catolici când vin la studii la Roma. Tradiția inițiată de întemeietorii Bisericii Române Unite, cu merite uriașe în dezvoltarea culturii și educației române moderne, merge așadar mai departe. Și asemeni episcopilor martiri, toți cu studii doctorale, și tinerii teologi de astăzi se pregătesc temeinic pentru a deveni îndrumători spirituali.

Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale este cardinalul argentinian Leonardo Sandri. Va fi și el în suită Papei în timpul vizitei în țară noastră. Într-un interviu acordat în exclusivitate, cardinalul Sandri a vorbit cu mult entuziasm despre bogăția spirituală a poporului român.

Pe holurile Colegiului Pontifical Pio Romeno era liniște de Paști. Cei mai mulți dintre masteranzii și doctoranzii români plecaseră deja acasă, în România, să fie alături de familiile lor de Înviere. I-am găsit la institut doar pe Giusepe, Ovidiu, Antonio, Emanuel și Părintele Vasile Man, vicerectorul. Părintele Vasile a fost mai întâi inginer geolog și abia după cădearea comunismului, când Biserica Greco-Catolică reintrase în legalitate și renăștea, atunci s-a produs și conversia sa profesională.

Continuarea articolului AICI.