Simpozion dedicat împaratului Constantin la PIO

Simpozion dedicat împaratului Constantin la PIO

În data de 18 aprilie 2013 la Instititul Pontifical Oriental din Roma a avut loc Simpozionul cu tema: Imperul lui Constantin: granitele şi extinderea lui.

Conferinţa a debutat cu salutul şi urarea de bun venit a Rectorului Institutului, James McCann SJ, adresat atât profesorilor conferenţiari cât şi tuturor celor prezenţi la acest eveniment.PIO (Pontificio Istituto Orientale)

Simpozionul s-a desfăşurat în două sesiuni, una dimineaţă şi una dupa-amiază, şi a fost moderată de cunoscutul Profesor al Institutului Oriental, Edward Farrugia SJ. Mentionam din program urmatoarele conferinte:

Prof. Katherine Douramani, Sărbatorirea lui Constantin între Grecia şi Sardinia

Rev. Prof. Rafal Zarzeczny SJ, Imperiul roman şi Regatul lui Aksum

Rev. Prof. Ugo Zanetti OSB, Constantin şi familia sa în Vieţile sfinţilor

Prof. Marco Bais, Constantin în izvoarele istorice armene

Rev. Prof. Philippe Louisier SJ, Elena şi Constantin in traditia coptă

Prof. Claudia Tavolieri, Figura şi politica lui Constantin în imne efremiene

Rev. Prof. Vicenzo Ruggieri SJ, Constantin si increstinarea imperiului

Rev. Prof. Massimo Pampaloni SJ, Constantin în studiile Profesorului Vicenzo Poggi SJ.

Sfantul Constantin

Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 17 secole de la Edictul de la Milano din 313, prin care Biserica creştină primea libertate după 3 secole de perecuţie. S-a evocat figura împăratului Constantin cel Mare şi rolul pe care acesta l-a avut în biserica primară, atât prin Edictul din 313 cât mai ales prin convocarea primului Conciliu ecumenic de la Nicea 325, când biserica creştină era ameninţată de marea erezie ariană. Totodată s-a evocat figura Sfintei Elena mama Împăratului Constantin, şi rolul desfăşurat de ea în Biserica primară.

Totul s-a desfăşurat într-un ambient fratern, sub patronajul spiritual al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cinstiţi de Biserică pentru rolul important pe care l-au avut pentru Creştinism.

La eveniment au participat studentii Colegiului Pontifical Pio Romeno, care urmează formarea academică la acest Institut.