Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Isuse Hristoase, Dumnezeul nostru, îndură-Te de noi. Amin!
Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le ! (de trei ori)
Apoi alternativ:
Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire. (de 3 ori)
Doamne, buzele mele vei deschide, şi gura mea va vesti lauda ta. (de 2 ori)
Psalmul 20
A lui David.
Doamne, întru puterea Ta se va veseli împăratul şi întru mântuirea Ta se va bucura foarte. După dorirea inimii lui i-ai dat lui, şi de voia buzelor lui nu l-ai lipsit pe el. Că l-ai întâmpinat pe el cu binecuvântările bunătăţii, pus-ai pe capul lui cunună de piatră scumpă. Viaţă a cerut de la Tine şi i-ai dat lui lungime de zile în veacul veacului. Mare este mărirea lui întru mântuirea Ta, glorie şi mare cuviinţă vei pune peste el. Că îi vei da lui binecuvântare în veacul veacului, îl vei veseli pe el întru bucurie cu faţa Ta. Că împăratul speră în Domnul şi întru mila Celui Preaînalt nu se va clinti. Mâna Ta se află peste toţi duşmanii Tăi, dreapta Ta să afle pe toţi cei ce Te urăsc pe Tine. Îi vei pune pe ei ca un cuptor de foc în vremea arătării Tale; Domnul întru mânia Sa îi va tulbura pe ei, şi-i va mânca pe ei focul. Rodul lor de pe pământ îl vei pierde şi sămânţa lor dintre fiii oamenilor. Că au gândit rele împotriva Ta, au cugetat sfaturi care nu vor putea să stea. Că îi vei pune pe ei pe fugă şi cu arcul Tău vei ţinti capul lor. Înalţă-Te, Doamne, întru tăria Ta, cânta-vom şi vom lăuda puterile Tale.
Mărire – Şi acum – Aliluia, aliluia, aliluia, mărire Ţie Dumnezeule. de 3 ori
Dumnezeu este Domnul, şi s-a arătat nouă; binecuvântat este, cel care vine în numele Domnului. – Cu stihurile lui:
Stih 1. Lăudaţi-L pe Domnul, şi chemaţi numele lui cel sfânt .
Stih 2. Toate neamurile m-au înconjurat, şi în numele Domnului le-am învins.
Dumnezeu este Domnul, şi s-a arătat nouă; binecuvântat este, cel care vine în numele Domnului.
Troparul Învierii,
glasul al 4-lea.
Predicarea Învierii cea luminată a înţelegând-o de la înger învăţăcelele Domnului, şi lepădând neascultarea strămoşilor, Apostolilor, lăudându-se, au zis: prădatu-s-a moartea, sculatu-S-a Hristos Dumnezeu, dăruind lumii mare milă.
Mărire…, Şi acum…, glasul al 8-lea.
Înjumătăţindu-se Praznicul, sufletul meu cel însetat adapă-l cu apele dreptei cinstiri de Dumnezeu, Mântuitorule; că tuturor ai zis: Cel însetat, să vină la Mine şi să bea! Izvorule al vieţii, Hristoase Dumnezeule, mărire Ţie!
Psalm din catismele zilei
Psalmul 11
Al lui David.
Mântuieşte-mă, Doamne, că a lipsit cel cuvios, că s-a împuţinat adevărul de la fiii oamenilor. Deşertăciuni a vorbit fiecare către aproapele său, buze viclene în inimă, şi în inimă rele au vorbit. Pierde-va Domnul toate buzele cele viclene şi limba cea plină de mândrie, pe cei ce au zis: «Cu limba noastră ne vom mări, căci buzele noastre la noi sunt; cine ne este Domn?» Pentru necazul săracilor şi suspinul nenorociţilor, acum Mă voi ridica, zice Domnul; le voi aduce lor mântuirea şi le voi vorbi pe faţă. Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint lămurit în foc, curăţat de pământ, curăţat de şapte ori. Tu, Doamne, ne vei păzi şi ne vei feri de neamul acesta în veac. Căci atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni.
Mărire – Şi acum – Aliluia, aliluia, aliluia, mărire Ţie Dumnezeule. de 3 ori
Sedealna.
Glasul al 4-lea.
Cu încuviinţarea Ta cea de bunăvoie, Crucea ai răbdat, Mântuitorule, şi în mormânt nou, oamenii cei muritori Te-au pus, pe Tine, Cel care prin cuvânt ai aşezat marginile lumii. Pentru aceasta, duşmanul fiind înlănţuit, moartea cumplit s-a prădat şi cei din iad toţi au strigat la învierea Ta cea de viaţă purtătoare: a înviat Hristos, Dătătorul de viaţă, Cel care rămâne în veci.
Binecuvântările învierii.
Stih: Binecuvântat eşti, Doamne, învaţă-mă îndreptările tale.
Adunarea îngerească s-a mirat, văzându-te pe tine între cei morţi socotit fiind, şi puterea morţii stricând, Mântuitorule, şi împreună cu tine pe Adam ridicându-l, şi din iad pe toţi eliberându-i.
Pentru ce, din compătimire, miruri cu lacrimi amestecaţi, o învăţăcele? grăit-a îngerul, cel ce a strălucit în mormânt, către Purtătoarele de mir; vedeţi voi mormântul, şi cunoaşteţi, că Mântuitorul din mormânt a înviat.
Foarte de dimineaţă Purtătoarele de mir au alergat la mormântul tău, tânguindu-se; ci înaintea lor a stat îngerul, şi a zis: vremea tânguirii a trecut, nu plângeţi, ci spuneţi Apostolilor învierea.
Purtătoarele de mir femei, cu miruri venind la mormântul tău, Mântuitorule, au plâns; iar îngerul către dânsele a grăit zicând: Pentru ce socotiţi cu cei morţi pe cel viu? Că a înviat din mormânt, ca un Dumnezeu.
Mărire – A Treimii.
Închinămu-ne Tatălui, şi Fiului acestuia, şi Spiritului celui sfânt: Sfintei Treimi întru o fiinţă, cu Serafimii strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt eşti, Doamne.
Şi acum – A Născătoarei de Dumnezeu.
Pe Dătătorul de viaţă născându-l, Fecioară, de păcat pe Adam l-ai mântuit, şi bucurie Evei, în locul întristării, ai dăruit; şi pe cei căzuţi din viaţă la aceeaşi i-a îndreptat: cel ce s-a întrupat din tine, Dumnezeu şi om.
Aliluia, Aliluia, Aliluia. Mărire ţie, Dumnezeule.
Ipacoiul
Mai înainte alergând femeile purtătoare de mir, au vestit Apostolilor, cele despre învierea Ta cea minunată, Hristoase, că ai înviat ca un Dumnezeu, dăruind lumii mare milă.
AntifonuI 3
Inima mea către Tine, Cuvinte, să se înalţe, şi nimic din dulceţile lumii nu mă va amăgi, spre dorirea celor de jos.
Precum are cineva dragoste pentru mama sa, pentru Domnul suntem datori să avem dragoste mai fierbinte.
Mărire … Şi acum…
Prin Sfântul Spirit este bogăţia cunoştinţei de Dumnezeu, a gândirii la cele de sus şi a înţelepciunii; că prin El toate dogmele părinteşti le descoperă Cuvântul.
Prochimenul
Scoală- Te, Doamne, ajută-ne, şi ne mântuieşte, pentru mărirea numelui Tău (ps. 43, 28)
cu stihul: Dumnezeule, cu urechile noastre am auzit şi părinţii noştri ne-au spus nouă (ps. 43, 1)
Evanghelia după sfântul Ioan:
(20, 1-10)
Iar în ziua întâi a săptămânii (Duminică), Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă, fiind încă întuneric, şi a văzut piatra ridicată de pe mormânt. Deci a alergat şi a venit la Simon-Petru şi la celălalt discipol, pe care-l iubea Isus, şi le-a zis: Au luat pe Domnul din mormânt şi nu ştim unde L-au pus. Deci au ieşit Petru şi celălalt discipol şi veneau la mormânt. Şi cei doi alergau împreună, dar celălalt discipol, alergând înainte mai repede decât Petru, a sosit cel dintâi la mormânt. Şi, aplecându-se, a văzut giulgiurile puse jos, dar n-a intrat. A sosit şi Simon-Petru, urmând după el, şi a intrat în mormânt şi a văzut giulgiurile puse jos, iar marama, care fusese pe capul Lui, nu era pusă împreună cu giulgiurile, ci înfăşurată, la o parte, într-un loc. Atunci a intrat şi celălalt discipol, care sosise întâi la mormânt, şi a văzut şi a crezut. Căci încă nu ştiau Scriptura, că Isus trebuia să învie din morţi. Şi s-au dus discipolii iarăşi la ai lor.
Imediat:
Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm sfântului Domn, lui Isus unuia celui fără de păcat. Crucii tale ne închinăm, Hristoase, şi sfântă învierea ta o lăudăm şi o preamărim. Că tu eşti Dumnezeul nostru: afară de tine pe altul nu ştim, numele tău numim. Veniţi toţi credincioşii, să ne închinăm sfintei Învierii lui Hristos; că iată a venit, prin Cruce, bucurie în toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm învierea lui: că răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a stricat.
Condacul serbării,
glasul al 8-lea:
Cu credinţă venind la fântână samarineanca, Te-a văzut pe Tine, apa înţelepciunii, din care bând cu îndestulare, cea în veci demnă de laudă a moştenit împărăţia cea de sus.
Icosul
Să-l ascultăm pe Ioan, cel care ne învaţă despre onoratele taine, care s-au făcut în Samaria: cum a vorbit Domnul cu femeia, cerându-I apă, cel care a adunat apele în adunările lor; cel care este împreună-şezător pe scaun cu Tatăl şi cu Spiritul. Căci a venit să caute chipul său, ca cel care este pururi lăudat.
Sinaxarul
În această zi, a cincea Duminică după Paşti, celebrăm sărbătoarea samarinencei, în care Domnul nostru Isus Hristos s-a revelat pe sine ca Mesia. Tradiţia spune că samarineanca se numea Fotini şi, mai târziu a murit ca martiră împreună cu cei şapte copii a-i săi.
Pentru rugăciunile ei, Hristoase Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi. Amin.
Cântarea a 9-a:
Irmosul:
Făcut-a învingere cu braţul Său, Dumnezeul lui Israel; că a coborât pe cei puternici de pe scaune şi a înălţat pe cei smeriţi, când ne-a cercetat pe noi, Răsăritul cel din înălţime, şi ne-a îndreptat pe noi pe calea păcii.
Iată Hristos, Viaţa tuturor, S-a arătat răstignit pe lemn de bună voie; şi acestea văzându-le, pământul s-a cutremurat şi multe trupuri ale sfinţilor, celor adormiţi, s-au sculat cu adevărat şi închisoarea iadului s-a golit.
Viaţa celor vii, Izvorul bunătăţilor, Domnul, Cel ce revarsă din belşug apa învăţăturilor, a grăit către femeie: Dă-Mi apă să beau, ca să-ţi dau şi Eu apa care seacă izvoarele păcatelor tale.
Mărire…, a Treimii:
Lumină una, nedespărţită, este Unimea cea întreit strălucitoare, Tatăl cel fără de început, Fiul şi Spiritul, Dumnezeire una, Viaţă şi Făcătoare a tuturor. Pe Acesta să-L lăudăm credincioşii, împreună cu cei fără de trupuri, cu cântări întreit sfinte, mărindu-L cu sfinţenie.
Şi acum…, a Născătoarei de Dumnezeu:
Ceea ce te-ai făcut locaş al Luminii, Curată, luminează ochii sufletului meu cei întunecaţi prin multe meşteşugiri ale duşmanului; şi mă învredniceşte să văd lămurit, cu inimă curată, Lumina care a strălucit din tine, mai presus de cuget.
Sfânt este Domnul Dumnezeul nostru. (de 2 ori)
Înălţaţi pe Domnul Dumnezeul nostru, şi vă închinaţi aşternutului picioarelor lui: că sfânt este Domnul.
Luminătoarea
În Samaria ai venit, Mântuitorule, Atotputernice, şi vorbind cu femeia, ai cerut să bei apă, Cel ce din piatra cea netăiată ai izvorât apă evreilor, pe care la credinţa Ta ai adus-o, şi acum se bucură, de-a pururi de viaţă, în ceruri.
Apoi: Laudele.
Toată suflarea să laude pe Domnul.
Lăudaţi pe Domnul din ceruri.
Lăudaţi-l pe el întru cele de sus.
Ţie se cuvine cântare, Dumnezeule.
Scoală-te, Doamne Dumnezeul meu, înalţe-se mâna ta: nu uita de săracii tăi până la sfârşit.
Mărire…, glasul al 6-lea
Izvorul începutului vieţii, Isus, Mântuitorul nostru, venind la fântâna patriarhului Iacob, a cerut de la femeia samarineancă apă să bea. Iar aceea spunându-I că iudeii nu au părtăşie cu ei, înţeleptul Ziditor a îndrumat-o pe ea cu cuvinte pline de blândeţe, mai ales spre cererea apei celei eterne; pe care şi primind-o, a vestit tuturor, zicând: veniţi să-L vedeţi pe Cunoscătorul celor ascunse şi Dumnezeu, Care a venit în trup să-l mântuiască pe om.
Şi acum…, glasul al 5-lea:
Ziua Învierii, şi să ne luminăm cu prăznuirea şi unii pe alţii să ne îmbrăţişăm; să zicem fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să cântăm: Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le.
Doxologia mare
Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire. Te lăudăm, Te bincuvântăm, ne închinăm Ţie, Te mărim pe Tine, Îşi mulţumim Ţie pentru gloria Ta cea mare. Doamne, Împărate ceresc, Dumnezeule, Părinte atotţiitorule, Doamne, Fiule, Unule-Născut, Isuse Hristoase şi Spirite Sfinte.Doamne Dumnezeule, Mieluşelul lui Dumnezeu, Fiul Tatălui, Cel ce ridici păcatul lumii, îndură-Te de noi, Cel ce ridici păcatele lumii.Primeşte rugăciunea noastră, Cel ce şezi de-a dreapta Tatălui, şi Te îndură de noi. Că Tu eşti Unul Sfânt, Tu eşti Unul Domn Isus Hristos, întru mărirea lui Dumnezeu Tatăl. Amin.
În toate zilele Te voi binecuvânta şi voi lăuda numele Tău în veac şi în veacul veacului.Învredniceşte-ne, Doamne, în ziua aceasta fără de păcat să ne păzim. Binecuvântat eşti, Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri, şi lăudat şi preamărit este numele Tău în veci. Amin.
Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am sperat în Tine. Binecuvântat eşti, Doamne, învaţă-mă îndreptările Tale (de 3 ori). Doamne, scăpare Te-ai făcut nouă din neam în neam. Eu am zis: Doamne, îndură-Te de mine , vindecă sufletul meu, că Ţi-am greşit Ţie.Doamne, la Tine am scăpat, învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu.Că la Tine este izvorul vieţii, întru lumina Ta vom vedea lumină.Tinde mila Ta celor ce te cunosc pe Tine.
Sfinte Dumnezeule – (de 3 ori)
Mărire – Şi acum
Sfinte Fărădemoarte, îndură-te de noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fărădemoarte, îndură-te de noi.
Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Isuse Hristoase, Dumnezeul nostru, îndură-Te de noi. Amin!