Rugăciunea Angelus a Sfântului Părinte -1 septembrie 2013

În cadrul Rugăciunii Angelus de astăzi, din Piaţa Sfântul Petru din Roma, Sfântul Părinte Papa Francisc face o invitaţie la pace în întrega lume: “Trăiesc cu suferinţă şi îngrijorare situaţiile de conflict care sunt pe pământ, dar, în aceste zile imima mea este profund rănită de ceea ce se întâmplă în Siria şi chinuită pentru evoluţiile dramatice care îi aşteaptă. Adresez un puternic apel pentru pace; pacea este un dar foarte preţios, care trebuie promovat şi tutelat”.

De asemenea Sfântul Părinte condamnă uzul armelor chimice, şi le cere părţilor aflate în conflict să-şi propria conştiinţă, să nu se închidă în propriile interese, ci să-l privească pe celălalt ca pe un frate, luând hotărârile pe calea întâlnirilor şi a dialogului.

Ce putem face noi pentru pace în lume? Toţi avem sarcina de a reconstrui relaţiile de convieţuire în justiţie şi în dragoste. (Papa Ioan al XXIII-lea, Pacem in terris, 11 aprilie 1963).

Pentru ca strigătul păcii să crească şi să ajungă la inimile tuturor, Sfântul Părinte a decis să anunţe întreaga Biserică Catolică că ziua 7 septembrie, ajunul Naşterii Fecioarei Maria, să fie zi de post şi rugăciune pentru pace în Siria, în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume. De asemenea, acestei iniţiative se pot alătura, în modul pe care îl consideră cel mai adecvat, creştinii acatolici, cei care aparţin altor religii şi oamenii de bunăvoinţă.

La sfârşitul Rugăciunii Angelus, Sfântul Părinte a amintit de beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika de la Bucureşti şi i-a salutat pe cei prezenţi.