Prezentarea volumului “Catene e Terrore” de Episcop Ioan Ploscaru

Colegiul Pontifical “Pio Romeno” a găzduit în data de 28 septembrie a.c. prezentarea cărții “Catene e Terrore” scrisă de către Episcopul de pie memorie Ioan Ploscaru. Prin această prezentare s-a dorit cunoașterea unei perioade de suferință a Bisericii Greco-catolice din timpurile nefaste ale României postbelice.

Deosebitul eveniment a început cu o sfântă rugăciune în Biserica din Colegiul Pontifical, iar pe urmă invitații au avut plăcerea de a asculta cânturi bisericești interpretate de o corală condusă de către maestrul Andrei Roman.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea volumului în sala festivă a Colegiului, acolo unde Părintele Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului, a avut onoarea de a deschide evenimentul printr-un cuvânt de mulțumire adus celor prezenți. În cuvântul său de început, Părintele Rector a subliniat faptul că experiența martiriului se bazează pe experiența credinței și, de asemenea, că Episcopul Ioan Ploscaru vorbește chiar și astăzi inimilor tuturor credincioșilor.

Cuvântul a fost oferit mai apoi Excelenței Sale Domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta. În alocuțiunea sa, Domnul Ambasador a afirmat că Episcopul Ioan Ploscaru a fost un mărturisitor al Evangheliei în timpurile nedrepte ce au marcat Biserica Română-Unită.

Următoarea cuvântarea a fost a Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, care a ținut să mulțumească atât celor prezenți, cât și celor care s-au ostenit la traducerea cărții, în special Doamnei Mariana Ghergu și Profesorului Giuseppe Munarini. Preasfințitul Alexandru a prezentat, de asemenea, momente importante din istoria Bisericii Greco-Catolice din România, evidențiind cu precădere perioada martiriului ei. Momentele de mărturie personală din partea Episcopului de Lugoj au impresionat plăcut persoanele prezente la eveniment.

Domnul Profesor Mihai Bărbulescu, Director al Accademiei di Romania din Roma, a subliniat în discursul său faptul că “dușmanul Bisericilor creștine din România a fost comunismul”. Domnia sa a ales să prezinte situația generală a României din secolul trecut, secol în care libertatea a fost supusă unor aspre încercări. Discursul Domnului Profesor s-a încheiat meditativ cu următoarele cuvinte: “dacă în timpul comunismului ne întrebam cum să dobândim libertatea, acum ar trebui să ne întrebăm ce să facem cu ea”.

Ultima persoana dintre cele care prezentat volumul a fost cea a Domnului Profesor Giuseppe Munarini, care, în calitate de co-traducător al volumului, și-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment, mărturisind totodată celor prezenți unele experiențe personale în raport cu Biserica Română-Unită.

Fiind în trecere la Roma, doi Ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice au ales să fie prezenți la evenimentul cultural, în persoana Preasfinției Sale Virgil, Episcop de Oradea și a Preasfinției Sale Florentin, Episcop de Cluj-Gherla.

Seara de împărtășire s-a încheiat în incinta Colegiului prin dialoguri pline de comuniune dintre participanți.

Suntem profund încredințați că aceste evenimente culturale aduc cu sine o mireasmă aparte memoriei neîntinate martirilor Bisericii Române-Unite.

 

 

George Nicoară