Conferință: Mărturia de credință a Bisericii Greco-Catolice Române din timpul persecuției comuniste

Conferință: Mărturia de credință a Bisericii Greco-Catolice Române din timpul persecuției comuniste

În data de 23 noiembrie a.c. a avut un eveniment memorabil în onoarea episcopilor martiri ai Bisericii Greco-Catolice din România, episcopi trecuți la cele veșnice sub regimul comunist ateu.

Conferința a avut loc în Bazilica Sfântul Bartolomeu din Roma, bazilică în care se păstrează osemintele pământești ale Sfântului Apostol Bartolomeu și moaște ale multor sfinți martiri. A fost, așadar, locul privilegiat în care să se desfășoare acest eveniment sub auspiciile adevărului și ale credinței.

Cuvântul de deschidere l-a avut Rectorul Bazilicii Sfântul Bartolomeu, Părintele Angelo Romano, care cu mult drag i-a salutat pe toți cei prezenți la acest distins eveniment.

Conferința a fost moderată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare, care a oferit cuvântul Eminenței Sale Cardinal Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale. Eminența Sa și-a mărturisit bucuria de a fi prezent în mijlocul celor prezenți și a elogiat credința puternică a episcopilor martiri, amintind, de asemenea, de munca lor pastorală neobosită din timpurile nefaste ale perioadei comuniste din România.

Cuvântul a fost oferit pe urmă Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Române-Unite. Preafericirea Sa a reamintit publicului de martiriul celor șapte episcopi care și-au jertfit viața pentru credința în Isus Cristos și în unitatea Bisericii Sale. Discursul Eminenței Sale a fost unul impresionant și captivant, fiind plin de noi elemente pentru interesul celor prezenți.

Cuvântul a fost oferit în continuare Excelenței Sale Domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, care și-a exprimat respectul și admirația atât pentru perioada în care Biserica Română-Unită a rezistat eroic în fața regimului comunist ateu, cât și pentru episcopii martiri trecuți la Domnul în urma cruntelor încercări și suplicii.

Din partea Primăriei din Roma, a luat cuvântul un delegat oficial, care a transmis tuturor celor prezenți un cuvânt de recunoștiință și apreciere din partea Domnului Ignazio Roberto Marino, Primarul Capitalei.

Preasfințitul Virgil a oferit mai apoi cuvântul Excelenței Sale Matteo Zuppi, Episcop auxiliar de Roma-Centru. În cuvântarea sa, Episcopul Matteo Zuppi a ținut să amintească de figura Cardinalului Alexandru Todea, figură de mare importanță pentru istoria Bisericii Greco-Catolice după căderea comunismului.

Conferința a continuat prin discursul complex și detaliat al Domnului Emanuel Cosmovici, colaborator al Cauzei de Beatificare a Episcopilor Martiri, care a ales să prezinte publicului angrenajul prin care regimul comunist a decis să suprime definitiv Biserica Greco-Catolică din România, regim ce a urmat îndeaproape etapele aplicate în Biserica Greco-Catolică din Ucraina în anul 1946.

Cei prezenți au avut plăcerea, pe urmă, să asculte prezentarea Preasfinției Sale Mihai Frățilă, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, care și-a focalizat discursul pe Episcopul martir Vasile Aftenie, Episcop Vicar al Bucureștilor. Unele detalii despre viața episcopului martir a impresionat în mod special publicul din Bazilica Sfântul Bartolomeu.

Părintele Vasile Man, Vicerector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma și Postulator al Cauzei de Beatificare a încheiat ciclul de cuvântări din cadrul conferinței cu o prezentare marcantă referitoare la poziția fermă a episcopilor martiri, reiterând faptul că ei nu au crezut într-o ideologie politică pozitivă, ci au avut o credință deplină în Biserica lui Cristos. Părintele Vicerector a prezentat, de asemenea, etapele prin care a trecut Cauza de Beatificare a episcopilor martiri.

Finalul conferinței a fost încununat de un scurt metraj despre viața episcopilor martiri și despre faptele lor exemplare din timpul regimului comunist care a trunchiat fără milă Biserica Română-Unită și pe conducătorii săi.

Acest eveniment de mare importanță pentru Biserica Greco-Catolică din România s-a încadrat în mod aparte în Anul Credinței, fiind, fără îndoială, o monumentală lecție de credință atât pentru generațiile contemporane, cât și pentru cele viitoare.

Considerăm salutare aceste inițiative de cunoaștere a istoriei Bisericii Române-Unite și a martirilor ei, nădăjduind, de asemenea, ca mireasma sfințeniei episcopilor martiri să se așeze peste sufletele celor ce caută voința lui Dumnezeu și o urmează îndeaproape.

George Nicoară

20131123_105845_resized 20131123_110120_resized

1476463_390046857793806_1755831403_n