Calea pregătirii pascale: de la chronos la kairos

Calea pregătirii pascale: de la chronos la kairos

În fiecare an, urmând o lungă tradiție, comunitatea Colegiului Pontifical «Pio Romeno» se retrage din multitudinea activităților academice și pastorale pentru a se reculege în vederea pregătirii pentru marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului.

Așadar, în lumina acestei frumoase pregătiri, studenții Colegiului, alături de Părintele Rector, Gabriel Buboi, s-au lăsat conduși într-un periplu spiritual până în Orașul Păcii, orașul sfântului Francisc de Assisi pentru a gusta din bucuria comuniunii și a reculegerii spirituale.

În acest an, comunitatea studenților români a avut onoarea și marea bucurie de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, care, prin profundele meditații propuse, a oferit deosebite chei de lectură cu privire la rugăciune, la adevărata pocăință a inimii și la intrarea în timpul lui Dumnezeu, și anume parcursul de la chronos la kairos.

Aducerea-aminte a realităților spirituale din această perioadă, propuse cu căldură și paternitate de către Preasfinția Sa, a trezit în inimile și sufletele studenților români o deschidere spre meditație și rugăciune. Reflecțiile Preasfinției Sale s-au concentrat astfel și pe rugăciunea penitențială a sfântului Efrem Sirul, rugăciune propusă de Sfânta Biserică prin slujbele din această perioadă a anului liturgic.

În a doua zi de reculegere, studenții români s-au îmbogățit spiritual prin slujba Sfintei Liturghii celebrată de către Preasfinția Sa Claudiu în Bazilica Sfântului Francisc, moment în care studenții și preoții prezenți s-au împărtășit din frumusețea cântului bisericesc ce s-a îngemănat cu spiritul franciscan al locului, prin excelență un loc al păcii și al comuniunii cu Dumnezeu.

În cea din urmă zi, întreaga comunitate, încă pătrunsă de exemplul sfântului Francisc, a continuat acest pelerinaj de descoperire de sine și de meditație prin vizitarea sanctuarului sfintei Rita, la Cascia, acolo unde s-a celebrat Sfânta Liturghie într-un cadru aparte de reculegere și de familiaritate spirituală. Vizitarea mănăstirii, în care s-a retras sfânta Rita, a condus comunitatea studenților teologi către o și mai mare aprofundare a exemplului Sfintei ce s-a lăsat condusă până la sfârșit de planul providențial al lui Dumnezeu.

Întreaga bucurie de comuniune, trăită alături de Preasfinția Sa Claudiu, împreună cu Părintele Rector, a înălțat spiritual comunitatea studenților români, realizându-se astfel deosebita cântare a lui David din Psalmul 133: «Iată cât de bine și cât de plăcut este ca frații să locuiască împreună».

 

                        George Marius Nicoară