Audienţa Generală a Sfântului Părinte – 25 septembrie 2013

“Oriunde mergem în lume există o singură Biserică pentru toţi”, a subliniat Sfântul Părinte la începutul audienţei generale din această miercuri, din Piaţa Sfântul Petru, în faţa a numeroşi credincioşi prezenţi.

De asemenea, a avertizat asupra riscului de “privatizare” a Bisericii pentru propriul grup. Biserica, a spus Papa, nu înseamnă uniformitate, ci comuniune în iubirea şi în mărturia lui Cristos.

Oriunde mergem, chiar şi în cea mai mică parohie, în colţul cel mai îndepărtat al pământului, există o singură Biserică: noi suntem acasă, suntem o familie, suntem fraţi şi surori. Acest lucru este un mare dar din partea lui Dumnezeu! Biserica este una singură pentru toţi. Nu există o Biserică pentru Europeni, una pentru Africani, una pentru Americani, una pentru Asiatici, sau una pentru cei care trăiesc în Oceania, este aceeaşi peste tot.

“Să ne întrebăm cu toţii: eu ca şi catolic simt această unitate? Eu ca şi catolic trăiesc această unitate a Bisericii? Dumnezeu ne dăruieşte unitatea, dar de multe ori ne este greu să o trăim. Trebuie să căutăm, să construim comuniunea, să educăm la comuniune, pentru a depăşi neînţelegerile şi diviziunile. Lumea noastră are nevoie de unitate. Trăim într-o perioadă în care toţi avem nevoie de unitate, avem nevoie de reconciliere si de comuniune, iar Biserica este Casa de comuniune”.