Audiența Generală a Sfântului Părinte 15 octombrie 2014

Cateheza Sfântului Părinte Papa Francisc, din cadrul audienței generale din această dimineață, din Piața Sfântul Petru, s-a bazat pe tema: „Biserica – Mireasa care își așteaptă Mirele”. Speranța creștină nu este un simplu optimism uman, ea reprezintă o așteptare arzătoare a împlinirii definitive a iubirii lui Dumnezeu.

Este emblematic, a continuat Papa, cum în Cartea Apocalipsei, reluând intuiția Profeților, se descrie dimensiunea ultimă, definitivă, în termenii: „noul Ierusalim, pogorându-se din cer de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă, împodobită pentru mirele ei” (Apoc 21, 2). Iată ceea ce ne așteaptă! Și iată, deci, cine este Biserica: este poporul lui Dumnezeu care-L urmează pe Isus și care se pregătește zi de zi pentru întâlnirea cu El, precum o mireasă cu mirele său.

Un al doilea element care ne deschide inima și ne mângâie: Ioan ne spune că Biserica, mireasa lui Cristos, devine în mod vizibil „Ierusalimul cel nou”. Acest lucru însemnă că Biserica este chemată să fie nu doar mireasă ci și cetate, simbol prin excelență al conviețuirii și al relaționării umane. Potrivit unei alte imagini din Cartea Apocalipsei, toate neamurile și toate popoarele vor fi adunate împreună în acest oraș, ca într-un cort, „cortul lui Dumnezeu” (Ap 21, 3). Și în acest cadru glorios nu vor mai exista discriminări, izolări și intimidări de nici un fel – de natură socială, etnică sau religioasă – ci vom fi cu toții una în Cristos.

La sfârșitul audienței generale, Papa i-a salutat pe toți pelerinii prezenți, exprimându-și speranța ca vizita acestora la mormintele Sfinților Apostoli să contribuie la o creștere în credință și la o slujire mai intensă a celor mai slabi, bolnavi și bătrâni.

Sursa: news.va