Audienţa Generală a Sfântului Părinte -12 februarie 2014

În cadrul audienţei generale din această dimineaţă, Sfântul Părinte Papa Francisc a continuat caheteza despre Euharistie.

Dacă săptămâna trecută, a spus Papa, am subliniat faptul că Euharistia ne introduce în comuniunea cu Isus şi cu misterul Său, acum putem să ne punem câteva întrebări cu privire la raportul dintre Euharistia pe care o celebrăm şi viaţa noastră, ca Biserică şi ca creştini: cum trăim noi Euharistia? Cum trăim Sfânta Liturghie, atunci când mergem la Liturghie duminica? Este doar un moment de sărbătoare, o tradiţie consolidată, o oportunitate de a ne regăsi, o cale de a ne simţi liniştiţi, sau este ceva mai mult?

Există semne foarte concrete care ne fac să înţelegem cum să trăim toate acestea, cum trăim Euharistia. Aceste semne ne spun dacă trăim bine Euharistia sau dacă nu o trăim aşa cum se cuvine. Primul indiciu este reprezentat de modul în care noi îi privim şi îi considerăm pe ceilalţi. În Euharistie, Cristos împlineşte mereu dăruirea de sine pe care a săvârşit-o pe Cruce. Întreaga Sa viaţă este un act de dăruire totală de sine şi de iubire: de aceea El iubea să stea cu discipolii şi cu persoanele pe care le întâlnea. Noi toţi mergem la Liturghie pentru că îl iubim pe Isus şi vrem să fim părtaşi la Patima şi Învierea lui în Euharistie. Dar îi iubim după voia lui Isus pe fraţii şi pe surorile nostre care se află în dificultăţi?

Al doilea indiciu, a continuat Papa, este harul de a ne simţi iertaţi şi gata de a ierta la rândul nostru. Noi mergem la Sfânta Liturghie deoarece suntem păcătoşi şi vrem să primim îndurarea lui Dumnezeu. Acel “mărturisesc” pe care îl spunem la începutul Sfintei Liturghii nu este “de formă”, este un adevărat act de penitenţă!

Un ultim indiciu preţios, a subliniat Sfântul Părinte, ne este oferit de raportul dintre celebrarea euharistică şi viaţa comunităţilor noastre creştine. Trebuie conştientizat faptul că Euharistia nu este ceva ce facem noi. Este acţiunea lui Cristos! El acţionează, este pe altar! Este un dar al lui Cristos, care se face prezent şi ne adună în jurul Său, pentru a ne hrăni prin Cuvântul şi prin viaţa Sa. Cristos vrea să intre în viaţa noastră şi să o umple cu harul Său, pentru ca în toate comunităţile creştine să fie coerenţă între liturgie şi viaţă.

 

 

Sursa: news.va