Audiența generală a Sfântului Părinte 05 noiembrie 2014

Cateheza audienței generale a Sfântului Părinte, de miercuri, 5 noiembrie, a fost dedicată ministerului episcopal: „Ministerul episcopal nu reprezintă o funcție onorifică, ci un serviciu: nu se cumpără ci se acceptă în ascultare, nu pentru a crește, ci pentru a se smeri asemenea lui Isus, care s-a smerit pe Sine, până la moartea pe cruce. În Biserică nu există loc pentru o mentalitate lumească”.

Prin intermediul prezenței episcopilor, a preoților și a diaconilor, Biserica își exercită maternitatea, a amintit Papa, explicând că aceasta este adevărata față a Bisericii: Sfânta Maică Biserică ierarhică, care ne însoțește pe drumul vieții noastre, de când ne generează prin Botez ca și creștini, până în momentele cele mai delicate de încercare, de suferință și de moarte.

Maternitatea Bisericii se exprimă în special prin persoana episcopului și prin ministerul său. Ca și succesori ai apostolilor, episcopii sunt puși în fruntea comunităților creștine ca și garanți ai credinței și ca semn al prezenței Domnului în mijlocul lor. Așadar, a continuat Papa, nu este vorba despre o funcție de prestigiu sau despre o funcție onorifică, ci despre un serviciu. A fi episcop înseamnă să aibă mereu în fața ochilor exemplul lui Isus care a venit nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji.

Episcopii constituie un colegiu unic, reunit în jurul Papei, care repreintă custodele și garantul profundei comuniuni dorită de Isus. De asemenea, Sfântul Părinte a subliniat: „Nu există o Biserică sănătoasă dacă credincioșii, preoții și diaconii nu sunt uniți cu episcopul. Această Biserică care nu este unită cu episcopul este o Biserică bolnavă. Această unire a credincioșilor cu episcopul este dorită de către Isus”.

 

sursa: news.va