Audienţa Generală a Sfântului Părinte-05 februarie 2014

În ciuda ploii, peste 25.000 de credincioşi au participat astăzi la audienţa generală a Sfântului Părinte, din Piaţa Sfântul Petru. Tema catehezei de astăzi a fost Taina Euharistiei, care – a spus Papa, se află în centrul iniţierii creştine, alături de Taina Botezului şi a Mirului, şi constituie izvorul de viaţă al Bisericii.

În centrul spaţiului destinat celebrării se găseşte Altarul, loc care ne trimite cu gândul la un ospăţ; Crucea, se află deasupra mesei, pentru a ne arăta jertfa lui Cristos de pe acel altar: El este hrana spirituală care se primeşte acolo, sub semnul pâinii şi al vinului; iar amvonul, este locul de unde se proclamă Cuvântul lui Dumnezeu.

Gestul pe care Isus l-a săvârşit la Cina de pe urmă, reprezintă mulţumirea extremă adusă Tatălui pentru iubirea şi pentru milostivirea Sa. “Mulţumire” în limba greacă se spune “euharistie”. De aceea această Taină se numeşte Euharistie: este mulţumirea supremă adusă Tatălui, care ne-a iubit atât de mult încât l-a dat pe Fiul Său pentru noi, din iubire.

Sfânta Liturghie este un “memorial”. Ori de câte ori celebrăm acestă Taină a Euharistiei, participăm la patima, moartea şi învierea lui Cristos. Taina Euharistiei constituie momentul cel mai înalt al lucrării de mântuire a lui Dumnezeu.

“Dragi prieteni, a continuat Papa, nu vom reuşi să-i mulţumim niciodată îndeajuns Domnului pentru darul pe care ni l-a oferit prin Euharistie! Este un dar atât de mare şi de aceea este foarte important să mergem duminica la Sfânta Liturghie, nu doar pentru a ne ruga, dar pentru a primi Sfânta Euharistie. Prin Euharistie simţim apartenenţa la Biserică, la poporul lui Dumnezeu, la trupul lui Dumnezeu, la Isus Cristos”.

Sursa: news.va