Audienţa Generală a Sfântului Părinte -02 aprilie 2014

Audienţa generală a Papei din această dimineaţă din Piaţa Sfântul Petru, a încheiat şirul catehezelor despre Sfintele Taine. Astăzi, Papa a vorbit despre Taina Căsătoriei.

Această Taină, a spus el, ne conduce în inima planului lui Dumnezeu, care este un legământ de alianţă cu poporul Său, cu noi toţi, un legământ de comuniune.

La începutul Cărţii Facerii se spune: “şi l-a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; bărbat şi femeie i-a făcut…De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup” (Fac 1, 27; 2, 24).

Chipul lui Dumnezeu este cuplul matrimonial, este bărbatul şi femeia, amândoi, nu doar bărbatul sau nu doar femeia. Chipul, iubirea şi alianţa lui Dumnezeu cu noi este reprezentată în acea alianţă a bărbatului cu femeia. Suntem creaţi ca să iubim! În unirea conjugală, bărbatul şi femeia îndeplinesc această vocaţie, în semn de reciprocitate şi comuniune de viaţă deplină şi definitivă.

Atunci când un bărbat şi o femeie celebrează taina căsătoriei, Dumnezeu se reflectă în ei: imprimă în ei trăsăturile şi caracterul de neşters al iubirii Sale. Căsătoria este icoana iubirii lui Dumnezeu cu noi.

Biserica este mireasa lui Cristos. Acest lucru înseamnă că taina căsătoriei răspunde la o vocaţie specifică şi ar trebui să fie considerată ca şi o consacrare. (cf. Gaudium et spes, 48; Familiaris consortio, 56). Bărbatul şi femeia sunt consacraţi pentru iubire. Soţii, în virtutea tainei, sunt investiţi cu o misiune reală, astfel încât să poată face vizibilă, începând de la lucruri simple, iubirea cu care Cristos iubeşte Biserica, continuând să-şi dea viaţa pentru ea, în fidelitate şi în slujire.
Sursa: news.va